ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα που φτάνουν στην ηλικία των 100 ετών έχουν κοινά χαρακτηριστικά

18 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο GeroScience διερεύνησε τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να φτάνουν την ηλικία των 100 ετών. Οι συγγραφείς της έψαχναν για τυχόν διαφορές στη λειτουργία του οργανισμού που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της γήρανσης και της μακροζωίας. Η συγκεκριμένη μελέτη ανοίγει το δρόμο για την έρευνα που βασίζεται στη σύγκριση βιοδεικτών αίματος που μετρήθηκαν σε προηγούμενα στάδια της ζωής για άτομα που τελικά έφτασαν τα 100 έτη, έναντι άλλων που απεβίωσαν προτού φτάσουν σε αυτή την ηλικία.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αιωνόβιοι, σε γενικές γραμμές, ήταν πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης και ουρικού οξέος από άλλους ανθρώπους. Οι διάμεσες διαφορές μεταξύ αιωνόβιων και άλλων ήταν μικρές και οι αιωνόβιοι σπάνια είχαν υπερβολικά χαμηλές, είτε υπερβολικά υψηλές τιμές σε σχέση με το υγιές εύρος , τείνοντας να παραμένουν στις μεσαίες περιοχές μέτρησης.

Η Δρ Mireille Serlie, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Yale, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Medical News Today ότι η κρεατινίνη «εξαρτάται από τη νεφρική λειτουργία και τη μυϊκή μάζα».

«Η χαμηλότερη κρεατινίνη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (η μέση ηλικία κατά τον πρώτο αιματολογικό έλεγχο βιοδεικτών σε αιωνόβιους ήταν τα 79,6 έτη) είναι συμβατή με την καλύτερη νεφρική λειτουργία», είπε.

Ωστόσο, η Δρ. Serlie σημείωσε ότι «ο τρόπος ζωής συνδέεται με τη νεφρική λειτουργία μέσω της πρόσληψης αλατιού, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, της υπεργλυκαιμίας, της καρδιακής λειτουργίας κ.λπ... Έτσι, η καλύτερη νεφρική λειτουργία σε αυτήν την ομάδα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για έναν καλύτερο συνολικό τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτό ισχύει και για τη γλυκόζη», συμπλήρωσε η ίδια.

Ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος υποδηλώνουν ότι οι αιωνόβιοι δεν είχαν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά, νεφρική νόσο ή ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, τα πολύ χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος, είναι από μόνα τους ανησυχητικά, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα.

Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όσοι ήταν πιθανό να φτάσουν τα 100, είχαν διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο μεταβολικό προφίλ μέχρι την ηλικία των 65 ετών, 35 χρόνια πριν φτάσουν τα 100.

Σχετικά Άρθρα