ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με long COVID χρειάζονται προγράμματα εργοθεραπείας

02 Μαΐου 2022, 10:00

images

Υπολογίζεται ότι έως και το 30% των ανθρώπων που πέρασαν COVID-19 θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Nέα μελέτη κατέληξε τώρα στο συμπέρασμα ότι η εργοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τη συνολική ευημερία των ατόμων με μακροχρόνια COVID-19 που ζουν με χρόνια κόπωση. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνόδου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Στη μελέτη τους, ερευνητές από το Νοσοκομείο St. James στο Δουβλίνο και το Trinity College του Δουβλίνου διαπίστωσαν ότι ένα πρόγραμμα εργοθεραπείας με στόχο τη διαχείριση της κόπωσης ωφέλησε σημαντικά άτομα με συμπτώματα μετά το πέρας της COVID-19, τα οποία είχαν δηλώσει ότι η κούρασή τους επηρέαζε την εργασία, τη διασκέδαση και γενικότερα τη ζωή τους.

"Ένας από τους βασικούς ρόλους και τα οφέλη της εργοθεραπείας είναι ότι βοηθάει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες", δήλωσε η Louise Norris, επικεφαλής της μελέτης και εργοθεραπεύτρια στο St James's Hospital. "Έχουμε βοηθήσει στο παρελθόν όσους πάσχουν από άλλες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, να μάθουν τεχνικές για να διαχειριστούν την κούρασή τους και νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες εκείνων με μακροχρόνια κόπωση μετά την COVID".

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η εργοθεραπευτική παρέμβαση συσχετίστηκε με θετικές αλλαγές στον αντίκτυπο της κόπωσης και στην ευημερία μεταξύ των συμμετεχόντων.

"Για την αντιμετώπιση της κόπωσης και της δύσπνοιας με άσκηση, οι φυσιοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν διαβαθμισμένη έκθεση σε ασκήσεις αντοχής σε ένα εποπτευόμενο και ασφαλές περιβάλλον", ανέφερε η Anne Bierman, η οποία σχεδίασε το Πρόγραμμα Ανάκτησης και Αποκατάστασης COVID-19 για το Athletico Physical Therapy. "Τα παλμικά οξύμετρα χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για να διατηρούν τους ασθενείς σε ασφαλή επίπεδα οξυγόνου. Αυτό θα αυξήσει την αντοχή του ασθενούς σε αυτές τις δραστηριότητες και θα τον βοηθήσει να επιστρέψει στο επίπεδο της δραστηριότητάς του πριν από την COVID-19".

"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν νέοι και καλύτεροι τρόποι διαχείρισης της κόπωσης μετά την COVID-19 και των εκτεταμένων, και σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστροφικών επιπτώσεών της στις ζωές των ανθρώπων", κατέληξε η Norris. 


Σχετικά Άρθρα