ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20%

06 Μαρτίου 2024, 16:00

images

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων ζαχαρούχων ποτών διαίτης – δηλαδή περίπου μίας μεσαίου μεγέθους σόδας διαίτης γρήγορου φαγητού την ημέρα - αύξησε τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού, γνωστού και ως κολπική μαρμαρυγή κατά 20% σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου αυτού του είδους τα αναψυκτικά, σύμφωνα με μελέτη.

Η κατανάλωση παρόμοιας ποσότητας ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης, αύξησε τον κίνδυνο της πάθησης κατά 10%, ενώ η κατανάλωση περίπου 100 ml φυσικών, χωρίς ζάχαρη χυμών, όπως χυμός πορτοκαλιού ή λαχανικών, συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αναφέρει η μελέτη.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ γλυκαντικών άνευ και χαμηλών θερμίδων, καθώς και αναψυκτικών με ζάχαρη και αυξημένου κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε η Penny Kris-Etherton, ομότιμη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Pennsylvania State University σε δήλωσή της. Η ίδια δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Όπως μεταδίδει το CNN Health, ενώ η έρευνα μπόρεσε να δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της κολπικής μαρμαρυγής, η σχέση εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμη κι αφού λήφθηκε υπόψη τυχόν γενετική ευαισθησία στην πάθηση. Μάλιστα, μια μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, είχαν περίπου 22% κίνδυνο να κληρονομήσουν την πάθηση.

«Πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερη έρευνα για αυτά τα ποτά για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις συνέπειες στις καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις της υγείας», δήλωσε η Kris-Etherton, η οποία είναι επίσης μέλος της διατροφολογικής επιτροπής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Εν τω μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτή τη μελέτη, τα ζαχαρούχα ποτά άνευ και χαμηλών θερμίδων θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα