ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ακουστικά βαρηκοΐας σχετίζονται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

08 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, εφόσον είναι απαραίτητα για τον ασθενή, μπορεί να το βοηθήσουν να προστατευτεί από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Healthy Longevity. «Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι υπήρχε 24% χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας», δήλωσε η Δρ Janet Choi, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ωτορινολαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και ωτορινολαρυγγολόγος.

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 10.000 ανθρώπων - περισσότεροι από 1.800 από τους οποίους αναγνωρίστηκε ότι είχαν απώλεια ακοής - και παρακολούθησε τη θνησιμότητα τους μεταξύ 1999 και 2012. Περίπου 237 από αυτούς που είχαν απώλεια ακοής , ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ 1.483 ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ακουστικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της έρευνας μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας περιστασιακά και εκείνων που δεν τα φορούσαν ποτέ.  Ωστόσο, οι τακτικοί χρήστες διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο, έδειξε η μελέτη. Ακόμη, αυτός ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος για τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το εισόδημα, η εκπαίδευση, το ιατρικό ιστορικό και ο βαθμός απώλειας ακοής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 12 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν απώλεια ακοής και στα 2 αυτιά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας. Παρόλα αυτά, μόνο το 15% περίπου όσων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με προγενέστερη μελέτη.

«Η (νέα) μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της αντιμετώπισης των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όχι μόνο για να ωφεληθεί άμεσα η υγεία, αλλά ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την ενίσχυση της συνολικής μακροζωίας και ευεξίας», δήλωσε ο Δρ Thomas Holland, γιατρός επιστήμονας στο Rush Institute for Healthy Aging, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Σχετικά Άρθρα