ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχίζεται η υιοθέτηση των όρων "πανδημία" και "έκτακτη ανάγκη" για τη COVID-19

13 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η νόσος COVID-19 παραμένει υγειονομική έκτακτη ανάγκη, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε στη χθεσινή ανακοίνωσή της ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, η συνεχιζόμενη εξέλιξη με τις μεταλλάξεις του ιού και η πίεση που ασκούν οι επιμολύνσεις στα συστήματα υγείας σε ορισμένες χώρες σημαίνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι "έκτακτης ανάγκης".

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται αντί να μειώνονται και στο βόρειο ημισφαίριο που έχει καλοκαίρι... "Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο", ανέφερε η ανακοίνωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα εμβόλια, δείχνει μια «αποσύνδεση» των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αποδέχτηκε τη σύσταση της επιτροπής και ζήτησε από όλους τους υπεύθυνους να συνεχίσουν να δείχνουν την αρμόζουσα προσοχή στην πανδημία.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, γνωστό ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, για την COVID-19. 

Μάλιστα όπως είπαν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ο προσδιορισμός αυτός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και των διεθνών μέτρων δημόσιας υγείας για τον τελικό και ουσιαστικό περιορισμό της νόσου.

Σχετικά Άρθρα