ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνέντευξη της κ. Ιουλίας Τσέτη στο ygeiawatch: Δωρεά σκευασμάτων χλωροκίνης στη Κύπρο

03 Απριλίου 2020, 07:00

images

Επιστημονικά καταρτισμένη, επιχειρηματικά αποτελεσματική, ανθρώπινη και σεμνή, η πρόεδρος της Uni-pharma έσπευσε όχι μόνο να προμηθευτεί εγκαίρως μεγάλη ποσότητα πρώτης ύλης από την Ινδία με κόστος 370.000 ευρώ και συνολικό κόστος αγοράς και παραγωγής στα 5 εκατ. ευρώ, αλλά και να δωρίσει σε Ελλάδα και Κύπρο μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων με χλωροκίνη χωρίς να επιθυμεί καν να δώσει λεπτομέρειες για αυτό... Το ygeiawatch σας παρουσιάζει σήμερα την αποκλειστική συνέντευξη που του παραχώρησε η κυρία Ιουλία Τσέτη με αφορμή την είδηση που διέρρευσε στον Τύπο για την σημαντική προσφορά της στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Όμιλος άλλωστε έχει μακρά ιστορία σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας και προσφοράς στην κοινωνία με άξονες την προστασία του περιβάλλοντος, τις ευπαθείς ομάδες και την επιστήμη και νέα γενιά.

1-Πως ξεκίνησε η ιδέα για την εισαγωγή της τεράστιας ποσότητας χλωροκίνης, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε και πότε τελικά έφτασε στην Ελλάδα; Ποιο το κόστος εισαγωγής;

Όπως γνωρίζετε, είμαι φαρμακοποιός με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοφαρμακευτική. Είναι λογικό επομένως, να παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον οτιδήποτε συμβαίνει παγκοσμίως σε ερευνητικό επίπεδο. Παρακολουθώντας την υπόθεση της πανδημίας του COVID-19, και τα δεδομένα από τους επιστήμονες, θυμήθηκα αμέσως, ότι στο χαρτοφυλάκιο της Uni-pharma υπήρχε από τη δεκαετία του 1980 ακόμη, η άδεια κυκλοφορία της χλωροκίνης με το όνομα Unikinon. Έτσι, αποφάσισα να κινηθώ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παραγγείλω 5 τόνους πρώτης ύλης από την Ινδία, οι οποίοι προσγειώθηκαν στην Ελλάδα το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. Το κόστος της αγοράς της πρώτης ύλης ανήλθε σε 370.000 ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια.

2-Σας έχει στηρίξει το ελληνικό κράτος σε αυτήν την κίνηση ή πρόκειται 100% για ιδιωτική πρωτοβουλία με ίδια κεφάλαια;

Πρόκειται όπως έχουμε ξαναπεί, για μία προσωπική πρωτοβουλία και απόφαση, η κάλυψη έγινε με ίδια κεφάλαια και η μόνη συμμετοχή από το κράτος, είναι η απλοποίηση κάποιων διαδικασιών από τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ωστόσο, απευθύνω και στην αεροπορική Aegean, η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα, για τη μεταφορά του φορτίου.

3- Ποια η δυνατότητα παραγωγής; Πόσες δόσεις την ημέρα και πόσες συνολικά θα παράξετε με αυτήν την ποσότητα πρώτης ύλης; Τι μορφή έχει το φάρμακο; (δισκία, ενέσιμο κλπ).

Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο της Uni-pharma, υπάρχει μία συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής για την χλωροκίνη, που εργάζεται ασταμάτητα, ώστε να έχει έτοιμο το φάρμακο. Όπως έχουμε ανακοινώσει, θα διαθέσουμε δωρεάν στα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ 24 εκατ. δόσεις και επιπλέον 60.000 δόσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το φάρμακο θα διατεθεί προς το παρόν σε δισκία, ωστόσο μελετάμε και άλλες φαρμακευτικές μορφές.

4-Μιλήστε μας για την δωρεά σε Ελλάδα και Κύπρο. Θεωρητικά πόσους ασθενείς καλύπτει;

Η δωρεά καλύπτει 800.000 ασθενείς και αυτό που ευχόμαστε, είναι να μην χρειαστεί κανείς το φάρμακο, να είμαστε όλοι καλά και να λήξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η μάχη της πανδημίας. Αναφορικά με τη δωρεά, δεν θα ήθελα να πω περισσότερα αφού αισθάνομαι ότι θα χαθεί η έννοια της προσφοράς. Αυτό που αναφέρω πάντως, είναι ότι στην δύσκολη αυτή υγειονομική κρίση, εμείς πράττουμε απλά το χρέος μας προς την κοινωνία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

5-Μιλήστε μας για τη μονάδα παραγωγής σας και για το εύρος των προϊόντων που παράγετε.

Όπως καλά γνωρίζετε, τόσο η Uni-pharma όσο και η InterMed αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, ο οποίος μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής στα φαρμακευτικά και υγειονομικά δρώμενα.

Η ιστορία μας είναι μακρά, και αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που τα προϊόντα μας έχουν γράψει και εξακολουθούν να γράφουν ιστορία, με στόχο να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μεταξύ αυτών, είναι το Τ4, το salospir, το apotel, το Trebon, το Trebon Grippe, οι σειρές Eva, Chlorhexil και πολλά άλλα.

Η Uni-pharma διαθέτει δύο εργοστάσια- το παλιό ιστορικό στην Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, και το καινούριο βιοκλιματικό, η  InterMed διαθέτει μία μονάδα, ενώ ετοιμάζεται και η μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo, η οποία θα λειτουργεί και ως Ινστιτούτο μελέτης της χλωρίδας μας από νέους επιστήμονες και φοιτητές. 

Συνέντευξη στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα