ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

02 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Μία νέα στατιστική ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως κομμώτριες, λογίστριες ή στον κλάδο των κατασκευών ή ενδυμάτων, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Σε μία πληθυσμιακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου στο Occupational and Environmental Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν το επαγγελματικό ιστορικό 491 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και 897 χωρίς καρκίνο για να ερευνήσουν εάν η άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο αυτού του τύπου καρκίνου.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, συνολικά, οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών έτειναν να είναι λιγότερο μορφωμένες, να έχουν λιγότερα ή καθόλου παιδιά και να χρησιμοποιούν από του στόματος αντισυλληπτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα από τις γυναίκες χωρίς την πάθηση.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν το ιστορικό απασχόλησης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εργασία για 10 χρόνια ή περισσότερο ως κομμώτρια, αισθητικός ή η ενασχόληση με σχετική εργασία, σχετιζόταν με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Επιπλέον, η εργασία 10 ή περισσότερων ετών ως λογίστρια διπλασίασε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, ενώ τα επαγγέλματα που  έχουν να κάνουν με τις κατασκευές, τριπλασίασαν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, η μακροχρόνια απασχόληση στον τομέα της ένδυσης, συμπεριλαμβανομένου του κεντήματος, συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 85% πιθανώς λόγω αναπνοής χημικών από κλωστές και υφάσματα.

Ωστόσο, επειδή τα επαγγέλματα της κομμωτικής συνδέονται με τη χρήση πολλών χημικών, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν η έκθεση σε έναν ή συνδυασμό παραγόντων οδήγησε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που βρέθηκε στην ανάλυση.

Επιπλέον, η ανάλυση υποδηλώνει ότι οι επαγγελματίες νοσηλεύτριες, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Ακόμη, η ομάδα δεν βρήκε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση ή μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών μεταξύ των γυναικών που εργάζονται στους χώρους της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αν και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα και εκθέσεις στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι οι η εφαρμογή αυτών των συμπερασμάτων στην πράξη είναι επισφαλής και υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται μελλοντικές μελέτες που χρησιμοποιούν προηγμένες στατιστικές μεθόδους που αντιπροσωπεύουν τη συνέκθεση για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενες σε επαγγέλματα που συνήθως απασχολούν γυναίκες.



Σχετικά Άρθρα