ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωματική καταπόνηση και ζέστη: Τι να προσέχουμε

22 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Είτε τρέχετε, είτε παίζετε μπάσκετ ή πηγαίνετε μια βόλτα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Ειδικά εάν αθλείστε σε εξωτερικό χώρο μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν να δώστε έμφαση σε σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη. 

Οι ειδικοί από τη Mayo Clinic κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα:

Κράμπες.

Ναυτία ή έμετο.

Αδυναμία.

Κούραση.

Πονοκέφαλο.

Υπερβολικό ιδρώτα.

Ζάλη.

Σύγχυση.

Ευερεθιστότητα.

Χαμηλή πίεση αίματος.

Αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Προβλήματα στην όραση.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να ενυδατωθείτε αμέσως. Σταματήστε αμέσως την άσκηση και προσπαθήστε να βρείτε έναν δροσερό χώρο. Εάν είναι δυνατό, μείνετε με κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε την κατάστασή σας.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος με θερμόμετρο ορθού είναι απαραίτητη για τον ακριβή προσδιορισμό του βαθμού επιδείνωσης της υγείας  λόγω θερμότητας. Ένα θερμόμετρο στόματος, αυτιού ή μετώπου δεν παρέχει ακριβή ένδειξη θερμοκρασίας για αυτό το σκοπό. Σε περιπτώσεις θερμοπληξίας, λόγω σύγχυσης και μεταβολών της ψυχικής κατάστασης, δεν θα μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και θα χρειαστείτε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γρήγορης ψύξης είναι να βυθιστείτε σε μια μπανιέρα με κρύο ή παγωμένο νερό.

Σε περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης, αφαιρέστε επιπλέον ρούχα ή αθλητικό εξοπλισμό. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε κοντά σε άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας φροντίσουν. Αν είναι δυνατόν, αερίστε το σώμα σας ή βρέξτε το σώμα σας με δροσερό νερό.

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε δροσερές, υγρές πετσέτες ή παγοκύστες στο λαιμό, το μέτωπο και κάτω από τα χέρια σας, να ρίξετε στο σώμα σας νερό ή να καθίσετε σε μια μπανιέρα γεμάτη με κρύο νερό. Πίνετε υγρά όπως νερό ή ένα ενεργειακό ποτό. Εάν δεν αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε περίπου 20 λεπτά, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.


Σχετικά Άρθρα