ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στομαχικές διαταραχές λόγω παραμονής στην ...παραλία

14 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Η άμμος της παραλίας μπορεί να φιλοξενεί ποικιλία μικροβίων τα οποία υπό προϋποθέσεις προκαλούν σε κάποιους συμπτώματα ναυτίας, εμέτων και εντερικών διαταραχών. Μελέτη του American Journal of Epidemiology αναφέρει ότι το σκάψιμο στην άμμο της παραλίας, αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο διάρροιας εξ ου και συστήνεται να μην επιτρέπουμε στα μικρά παιδιά να κάθονται με την άμμο χωρίς την προστασία του μαγιό τους.

Όταν βρισκόμαστε σε παραλία, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι γύρω μας δεν είναι όλα καθαρά. Στην άμμο και στην καρέκλα που καθόμαστε, είναι πιθανό να υπάρχουν γνωστά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα, το E. coli και ο νοροϊός. Παράσιτα όπως το Giardia και το Campylobacter είναι επίσης συνηθισμένα στις παραλίες.

Ο επιπολασμός όλων αυτών των μικροοργανισμών, ειδικά στην παραλία, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: Πρέπει να χρησιμοποιούμε μαγιό που πλένεται με σαπούνι στο τέλος κάθε ημέρας, να έχουμε δική μας πετσέτα πάνω στην οποία θα καθόμαστε και θα την πλένουμε επίσης συχνά και να χρησιμοποιούμε πλαστικές παντόφλες για το περπάτημα πάνω στην παραλία μέχρι να φτάσουμε 1 μέτρο από την θάλασσα.

Με τις μικρές αυτές προϋποθέσεις - που άλλωστε οι περισσότεροι τηρούν- μειώνουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να χαλάσουν οι διακοπές μας από μία ενοχλητική γαστρεντερίτιδα.

Σχετικά Άρθρα