ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στέλεχος του ιού της γρίπης μεταλλάσσεται και αναπτύσσει αντίσταση σε αντιικό

28 Νοεμβρίου 2019, 07:15

images

Δεν μας έφτανε η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, τώρα φαίνεται ότι ο ιός της γρίπης αναπτύσσει αντιστάσεις στα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε περιστατικό που καταγράφηκε στην Ιαπωνία σε μικρά παιδιά.

Ο Δρ Yoshihiro Kawaoka είναι καθηγητής παθοβιολογικών επιστημών στο University of Wisconsin–Madison και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο υπότυπος Η3Ν2 του ιού της γρίπης Α, έδειξε σημάδια μετάλλαξης τον περασμένο χειμώνα και παρουσίασε αντίσταση στο αντιικό φάρμακο baloxavir.

Το περιστατικό καταγράφηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στην Ιαπωνία όπου ένα 11χρονο αγοράκι οδηγήθηκε από τους γονείς του με γρίπη στο νοσοκομείο. Του χορηγήθηκε το αντιικό φάρμακο και φάνηκε να βελτιώνεται η κατάστασή του με αποτέλεσμα να λάβει εξιτήριο. Αλλά μερικές ημέρες μετά, τόσο η 3χρονη αδελφή του όσο και το ίδιο το αγόρι μεταφέρθηκαν πάλι στο νοσοκομείο με βαριά συμπτωματολογία. Όπως φάνηκε από την εξέταση των βιολογικών δειγμάτων των δύο παιδιών, η νέα μετάλλαξη όχι μόνο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν την καταπολεμά και το αντιικό baloxavir.

Το baloxavir είναι ένα νέας γενεάς αντιικό φάρμακο που στοχεύει τον μηχανισμό αντιγραφής γενετικών πληροφοριών μέσα στον οργανισμό του "ξενιστή" τον οποίο έχει προσβάλει ο ιός της γρίπης. Κυκλοφόρησε πρώτα στην Ιαπωνία και ακολούθησαν οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ τον χειμώνα 2018-19. Σύντομα αναμένεται να πάρει άδεια κυκλοφορίας και σε άλλες 20 χώρες.

Ο καθηγητής Kawaoka θεωρεί παρόλα αυτά το φάρμακο ασφαλές και χρήσιμο καθώς ελάχιστοι από όσους προσβάλλονται από γρίπη λαμβάνουν τελικά αντιικά. Και έτσι δεν θα αναπτύσσεται συχνά η αντίσταση του ιού της γρίπης στο συγκεκριμένο φάρμακο.

ΠΗΓΗ

Nature Microbiology


Σχετικά Άρθρα