ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπουδαία σύνδεση του ρόλου μίας ορμόνης με την έκπτωση του εγκεφάλου

17 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, που δημοσιεύεται στο PLoS ONE, η ωκυτοκίνη όχι μόνο ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς αλλά επίσης ενδυναμώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης. Η αρχή για τη μελέτη της ωκυτοκίνης, έγινε με τη διερεύνηση των νευρικών οδών που ενεργοποιούνται από την ορμόνη. Η βαθύτερη κατανόησή τους, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών.

«Είχαμε ανακοινώσει παλαιότερα ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αποτελεί ένα νέο υποψήφιο θεραπευτικό παράγοντα για την άνοια με βάση μελέτες σε μοντέλα ποντικιών για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Για να το διερευνήσουμε περαιτέρω, εξετάσαμε εν προκειμένω τον ρόλο της ενδογενούς ωκυτοκίνης στη γνωστική λειτουργία ποντικιών», εξηγεί ο Δρ Akiyoshi Saitoh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

«Αυτό έγινε με τη χρήση φαρμακογενετικών τεχνικών για την ειδική ενεργοποίηση των νευρώνων ωκυτοκίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η γνωστική λειτουργία των ποντικιών, αξιολογήθηκε στη συνέχεια με τη χρήση της δοκιμασίας αναγνώρισης νέων αντικειμένων (Novel Object Recognition Task-NORT)», προσθέτει ο ίδιος.

Οι ερευνητές ενεργοποίησαν νευρώνες της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο και παρατήρησαν τις επιπτώσεις τους στα αποτελέσματα της γνωστικής δοκιμασίας Novel Object Recognition Task (NORT), ένα τεστ που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας της μνήμης. Ανακάλυψαν έτσι ότι η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων, είχε βαθιά επίδραση στη μακροπρόθεσμη μνήμη αναγνώρισης αντικειμένων, δεν έφερε όμως αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη χωρική μνήμη στη δοκιμασία λαβυρίνθου σε σχήµα Υ (Y-maze test).

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, ήταν η ταυτοποίηση του υπερμαστικού πυρήνα (supramammillary nucleus-SuM) ως μιας περιοχής κρίσιμης για να διευκολύνει η ωκυτοκίνη τις διαδικασίες μνήμης. Η ενεργοποίηση των νευρώνων της ωκυτοκίνης στον PVN, οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα στον SuM και στην οδοντωτή έλικα, τμήμα του ιππόκαμπου, περιοχή που εμπλέκεται στη διαμόρφωση των αναμνήσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης στη μνήμη, διαμεσολαβούνται μέσω συγκεκριμένων νευρικών οδών που συνδέουν το PVN και το SuM.

«Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η άνοια τείνει να εξελίσσεται ταχύτερα σε περιβάλλοντα όπου τα άτομα βιώνουν μοναξιά ή περιορισμένη κοινωνική συμμετοχή» σημειώνει ο Δρ Saitoh. «Ωστόσο, δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τις βάσεις αυτού του φαινομένου. Η έρευνά μας επιδιώκει να διευκρινίσει το ρόλο ενός περιβάλλοντος γεμάτου ερεθίσματα που ενεργοποιεί την ωκυτοκίνη στον εγκέφαλο, μετριάζοντας την εξέλιξη της άνοιας».

Σχετικά Άρθρα