ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σήμερα το εμβόλιο της Moderna στην Κύπρο- Βολές για μονομερή προμήθεια από κράτη-μέλη

12 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Σήμερα το βράδυ ενδεχομένως θα γίνει η παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων της Moderna στην Κύπρο. Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έγκυρη πηγή του υπουργείου Υγείας η Κύπρος θα προμηθευτεί πιθανώς σήμερα το βράδυ με 1.200 δόσεις εμβολίων της Moderna. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος θα παραλάβει συνολικά 16.500 εμβόλια της Moderna.

Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών. Εκτός από την Ευρώπη, το εμβόλιο έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Ισραήλ. Η μεταφορά των εμβολίων της Moderna θα πραγματοποιηθεί από την παγκοσμίου φήμης εταιρεία Kuehne+Nagel, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει και θα συντονιστεί από τον κεντρικό κόμβο της εταιρείας, για μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη. 

Εν τω μεταξύ, δέκα χώρες θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ως το τέλος Ιανουαρίου, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Νμτίτριεφ, διευκρινίζοντας ότι τις τελευταίες μέρες το ενέκριναν δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, αιτήσεις για την απόκτηση 1,2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik-V έχουν υποβάλει περισσότερες από 50 χώρες.

Και μέσα σε όλα, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε χθες ότι στόχος της είναι η παραγωγή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer εντός του 2021.

«Θεωρούμε πλέον ότι μπορούμε δυνητικά να παραδώσουμε δύο δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, με βάση το νέο πρωτόκολλο που προβλέπει 6 δόσεις ανά φιαλίδιο», ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία BioNTech.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά τη χρήση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Ειδικότερα, συνιστά να γίνονται έξι αντί πέντε δόσεων ανά φιαλίδιο, κίνηση που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού.

Ερώτηση της Επιτρόπου για την κατανομή των εμβολίων

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποστείλει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας τους να δώσουν σαφείς εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίον ακολουθούν την κοινή στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ότι η χώρα του έχει συνάψει διμερή συμφωνία για την αγορά 30 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και την παραδοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η Λευκωσία ζήτησε επιπλέον εμβόλια από το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κατανοήσει το κατά πόσον τα κράτη – μέλη παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία τους για την κοινή προμήθεια εμβολίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε στόχος σφοδρών επιθέσεων κυρίως στη Γερμανία, καθώς μεγάλη μερίδα του Τύπου αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής δράσης, ενώ με τη σειρά τους γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κομισιόν για μεροληπτική στάση υπέρ της Γερμανίας.


Σχετικά Άρθρα