ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε τι σημείο βρίσκεται τελικά η πανδημία;

08 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, προβλέπεται αύξηση στα κρούσματα του SARS-CoV-2. Τα πιο συχνά συμπτώματα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν μια ήπια ρινική καταρροή, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Αυτά, σύμφωνα με το The New York Times, θα μπορούσαν να προηγηθούν ενός θετικού τεστ COVID και τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ήπια ή μέτρια. «Είναι δύσκολο να πούμε αν η μειωμένη σοβαρότητα που βλέπουμε οφείλεται στην παραλλαγή ή επειδή οι άνθρωποι είναι πιο προστατευμένοι επειδή, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε έχουν περάσει μια λοίμωξη στο παρελθόν», δήλωσε η Δρ Alpana  Waghmare, ειδική σε μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson.

Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι για να προστατευθούν το χειμώνα είναι να εμβολιαστούν, και μάλιστα με όσες περισσότερες ενισχυτικές δόσεις δικαιούνται. Συγκεκριμένα, εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και εκείνοι που δεν έλαβαν αναμνηστική δόση ή πέρασαν COVID τους τελευταίους τέσσερις έως έξι μήνες, θα πρέπει να προγραμματίσουν να κάνουν κάποιο εμβόλιο, είπε ο Δρ. Otto Yang, λοιμωξιολόγος και ερευνητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Λος Άντζελες.

Μια μελέτη από την Pfizer υποδηλώνει ότι η ενημερωμένη δισθενής αναμνηστική δόση, η οποία έγινε διαθέσιμη το Σεπτέμβριο, οδηγεί σε καλύτερη αντισωματική απόκριση έναντι της BA.5 για άτομα άνω των 55 ετών από την προηγούμενη διαθέσιμη αναμνηστική δόση. Άλλα ανεξάρτητα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να μην προσφέρει ιδιαίτερο πρόσθετο όφελος σε σχετικά νέους και υγιείς ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει τέσσερις δόσεις του εμβολίου. 

Η δισθενής αναμνηστική δόση μπορεί να ''εκπαιδεύσει'' το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναγνωρίζει τον αρχικό ιό από το 2020 καθώς και την παραλλαγή BA.5. Μένει όμως να δούμε πόσο καλά μπορούν να λειτουργήσουν τα αντισώματα από το δισθενές εμβόλιο έναντι νεότερων υποπαραλλαγών όπως η BQ.1 και η BQ.1.1, οι οποίες έχουν ήδη αποκλίνει από το BA.5.

Πέρα από τα αντισώματα, η προστασία των Τ κυττάρων που προκύπτει από την αναμνηστική δόση, θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι σε θέση να σας προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια εάν μολυνθείτε, είπε ο Yang. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες από το Ισραήλ, η προστασία των Τ κυττάρων φαίνεται να αρχίζει να μειώνεται περίπου στους έξι μήνες, οπότε θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα άλλο εμβόλιο εάν ήταν μεγαλύτερο από αυτό, ακόμα κι αν είστε νέοι και υγιείς.

Τέλος, τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού COVID-19 ή έχουν ευάλωτα μέλη στην οικογένεια, θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα, αποφεύγοντας πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει επίσης να κάνουν συχνά τεστ και να λαμβάνουν αντιιικά φάρμακα όπως το Paxlovid νωρίς εάν ένα τεστ βγει θετικό, δήλωσε καταληκτικά η Waghmare.


Σχετικά Άρθρα