ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ραδιοφάρμακο διαθέσιμο και στην Ελλάδα βοηθά στη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ

13 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Ξεκίνησε πρόσφατα και στην Ελλάδα η διάθεση ενός πρωτοποριακού ραδιοφαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται ως βιοδείκτης στη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για φφάρμακο βασισμένο στην επισήμανση της ουσίας florbetaben με το ραδιοϊσότοπο φθόριο-18. Όταν χορηγείται στον ασθενή, στοχεύει και προσκολλάται στις πλάκες β αμυλοειδούς του εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της νόσου.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς μέχρι πρότινος οι πλάκες αυτές μπορούσαν να ανιχνευθούν μόνο με εξέταση του εγκεφάλου μετά το θάνατο του ασθενή... Τις έβλεπαν δηλαδή οι γιατροί μόνο μεταθανάτια. 

Η ακτινοβολία, που εκπέμπεται μετά την προσκόλλησή του φαρμάκου στις πλάκες, είναι ορατή στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), γεγονός το οποίο επιτρέπει στους γιατρούς να ανιχνεύσουν την ύπαρξη ή όχι σημαντικής ποσότητας πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Εάν στην τομογραφία PET παρατηρούνται ελάχιστες ή και καθόλου πλάκες β-αμυλοειδούς (αρνητική τομογραφία), ο ασθενής είναι απίθανο να πάσχει από Νόσο Αλτσχάιμερ.

Η θετική τομογραφία, ωστόσο, δεν αρκεί από μόνη της για τη διάγνωση ασθενών με προβλήματα μνήμης, καθώς οι πλάκες μπορεί να υφίστανται, τόσο σε ασθενείς με διάφορους τύπους άνοιας, όσο και σε ασυμπτωματικούς ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, οι γιατροί πρέπει να συνδυάζουν τις τομογραφίες με κλινική αξιολόγηση.

Στην πολυκεντρική διεθνή μελέτη IDEAS, που συμπεριλήφθηκαν  εξετάσεις 16.008 ασθενών, διαπιστώθηκε η μεγάλη επιδραστικότητά της. Στο 60,2% των ασθενών με ήπια γνωστική διαταραχή και το 63.5% των ασθενών με εγκατεστημένα συμπτώματα άνοιας άλλαξε η θεραπευτική διαχείριση μετά τα αποτελέσματα της εξέτασης. Μάλιστα στο 25,1% των ασθενών μεταβλήθηκε η αρχική διάγνωση από νόσο Alzheimer σε μη-νόσο Alzheimer.

Τα αποτελέσματα των μελετών απέδειξαν ότι οι τομογραφίες PET με τη χρήση του νέου ραδιοφαρμάκου, έχουν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα στον εντοπισμό πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τα δε αποτελέσματά τους συνάδουν με τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντική εξέλιξη στον τομέα της διάγνωσης ασθενών με προβλήματα μνήμης οι οποίοι υποβάλλονται σε αξιολόγηση για τη νόσο Αλτζχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Η χορήγηση στον ασθενή γίνεται με απλή ενδοφλέβια ένεση και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Το PETSCAN διαρκεί μόλις 10 λεπτά της ώρας και αρχίζει 90 λεπτά μετά την ένεση. Το νέο ραδιοφάρμακο παρέχει πολύ χαμηλή ποσότητα ακτινοβολίας με ελάχιστο κίνδυνο καρκίνου ή κληρονομικών ανωμαλιών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στα 10 άτομα) είναι πόνος, ερεθισμός και κοκκίνισμα του δέρματος στο σημείο της ένεσης.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας (60%-70% του συνόλου). Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα, 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. 

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:

-διαταραχές μνήμης,

-διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου,

-διαταραχές της κρίσης,

-απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και

-έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας.

Επίσης υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, συχνά σωματικά ενοχλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

Με κύκλο εργασιών €15 εκατ. το χρόνο, η εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ραδιοφαρμάκων στην Ελλάδα, τα οποία αφορούν τη διάγνωση και θεραπεία κυρίως του καρκίνου. Πριν από λίγους μήνες, η εταιρεία ξεκίνησε τη διάθεση στην Ελλάδα ενός νέου ραδιοφαρμάκου, που προσφέρει για πρώτη φορά μεγάλη ακρίβεια  στη διάγνωση του καρκίνου προστάτη. Εκτός από την Ελλάδα διανέμει τα παραγόμενα είδη της σε όλα τα Βαλκάνια και την Κύπρο. 

Σχετικά Άρθρα