ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το φως σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το διαβήτη

23 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Περισσότεροι  από 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που προηγείται του προδιαβήτη. Εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη, ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών διατύπωσε τη θεωρία ότι οι κοινωνικές αλλαγές, όπως η αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φως, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση των ατόμων με αντίσταση στην ινσουλίνη. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Diabetologia, ο καθηγητής Patrick Schrauwen, ο Jan-Frieder Harmsen και οι συνάδελφοί τους δοκίμασαν την υπόθεσή τους μελετώντας άτομα που είχαν ήδη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες στήριξαν τη νέα τους έρευνα σε προηγούμενη εργασία που επιβεβαίωσε ότι το φως είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό σημάδι που ελέγχει τον κιρκάδιο ρυθμό. Η έρευνα διεξήχθη ως εξής: Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να μείνουν μια νύχτα, σε ένα θάλαμο φορώντας ένα ρολόι παρακολούθησης δραστηριότητας.

Ο ειδικός θάλαμος επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν την ποσότητα του οξυγόνου που εισέπνευσαν οι συμμετέχοντες και του παραγόμενου μονοξειδίου του άνθρακα. Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν παρόμοια γεύματα και έκαναν παρόμοιες σωματικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν 14 συμμετέχοντες σε δύο παραλλαγές του φωτός της ημέρας και της νύχτας: 10 ώρες έντονο φως ακολουθούμενες από 5 ώρες αμυδρό φως το βράδυ, ή 10 ώρες αμυδρό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και 5 ώρες έντονο φως πριν από τον ύπνο.

Σε αυτές τις προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες, τα ευρήματα των επιστημόνων ήταν αρκετά ενδιαφέροντα:

1. Η απελευθέρωση μελατονίνης κατεστάλη σημαντικά στο τέλος της ημέρας.

2. Όσοι περνούσαν την ημέρα σε έντονο φως, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης πριν από το δείπνο και υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς τη νύχτα.

3. Ο μεταβολισμός επιβραδύνθηκε μετά το δείπνο σε ορισμένα άτομα, κατά το απόγευμα και το βράδυ.

4. Σε άτομα που πέρασαν τη μέρα σε έντονο φως, τα επίπεδα μελατονίνης αυξήθηκαν τη νύχτα, κάτι που είναι χρήσιμο για την πρόκληση ύπνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος της έκθεσης στο φως μπορεί να επηρεάσει τον χειρισμό της γλυκόζης και των λιπών από το σώμα, τη χρήση και τη δαπάνη ενέργειας, ακόμη και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.  



Σχετικά Άρθρα