ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το αυτί μπορεί να ενημερώσει τον εγκέφαλο για πιθανή βλάβη της ακοής

09 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Ένα σήμα που προέρχεται από τον κοχλία, ο ακριβής ρόλος του οποίου ήταν ασαφής από την ανακάλυψή του πριν από περίπου 70 χρόνια, πιθανότατα δίνει στον εγκέφαλο πληροφορίες για το εάν το αυτί λειτουργεί κανονικά ή όχι. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας. Τα ευρήματά είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την εξήγηση του τι συμβαίνει στο αυτί και πώς προκαλούνται τα προβλήματα ακοής από υπερβολικό θόρυβο, και μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στη διάγνωση της βλάβης της ακοής.

Όταν το αυτί εκτίθεται σε δυνατούς ήχους, όπως σε μια συναυλία ή όταν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον, η ακοή μπορεί να μειωθεί προσωρινά. Η επανειλημμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή. Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο νέοι, κινδυνεύουν να βλάψουν την ακοή τους ακούγοντας δυνατή μουσική με ακουστικά και παρευρισκόμενοι σε χώρους εκδηλώσεων.

Ο κοχλίας έχει περίπου 15.000 κύτταρα. Όταν χτυπηθούν από ηχητικά κύματα, τα κύτταρα μετατρέπουν τις δονήσεις σε ηλεκτρικά νευρικά σήματα. Αυτά τα σήματα οδηγούνται στον εγκέφαλο, ο οποίος τα ερμηνεύει, και μέχρι τότε δεν μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο. Το σήμα των κυττάρων αποτελείται από 2 μέρη, που ονομάζονται AC και DC. Το σήμα AC το οποίο έχει ερευνηθεί επαρκώς, δίνει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με την ένταση και τη συχνότητα του ήχου. Ωστόσο, το σήμα DC παρέμεινε κάτι σαν μυστήριο. Από την ανακάλυψή του πριν από περίπου 70 χρόνια, οι ερευνητές αναρωτιούνται ποια θα μπορούσε να είναι η λειτουργία του.

Κατά τη μέτρηση των ηλεκτρικών σημάτων από τα κύτταρα του κοχλία, το σήμα DC φάνηκε να είναι αισθητό, καθώς προκαλεί μια ελαφρά μετατόπιση του σήματος AC, είτε προς θετική, είτε αρνητική κατεύθυνση.

"Φαίνεται ότι αυτό το σήμα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τον οργανισμό ώστε να ενημερώσει τον εγκέφαλο εάν το αυτί είναι υγιές ή όχι και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποκωδικοποιεί τους ήχους. Ο εγκέφαλος μπορεί να ενισχύσει ένα αδύναμο σήμα από τον κοχλία. Εάν πληροφορηθεί ότι το αυτί δεν λειτουργεί κανονικά, ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται να ξοδεύει πόρους προσπαθώντας να βελτιώσει το σήμα για την αποκωδικοποίηση του ήχου από ένα μη λειτουργικό αυτί», λέει ο Pierre Hakizimana, κύριος ερευνητής μηχανικός στο Τμήμα Βιοϊατρικών και Κλινικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Linköping.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει σε νέα έρευνα σχετικά με το πώς το σήμα DC θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της απώλειας ακοής που προκαλείται από επιβλαβή θόρυβο.



Σχετικά Άρθρα