ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ταξιδεύουμε με ασφάλεια όταν υποφέρουμε από κάποια χρόνια πάθηση

27 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Τα ταξίδια μπορεί να είναι αγχωτικά για οποιονδήποτε. Αλλά σε όσους έχουν κάποια πάθηση, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, το άγχος αυτό είναι ακόμη πιο έντονο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με κάποια χρόνια πάθηση, δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν.

«Το ταξίδι δεν είναι πάντα τόσο απλό για άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις που απαιτούν πολλαπλά φάρμακα ή ειδικό ιατρικό εξοπλισμό», δήλωσε η Δρ Gladys Velarde, από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Αν και «η κατάσταση κάθε ατόμου είναι μοναδική και θα θέλετε να προσαρμόσετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια στις συγκεκριμένες ανάγκες σας», είπε η Velarde, «εφόσον αφιερώσετε λίγο χρόνο τώρα για να προγραμματιστείτε και να προετοιμαστείτε, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας». Πριν φύγετε για το ταξίδι σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να ρωτήσετε σχετικά με τυχόν περιορισμούς ή προφυλάξεις που πρέπει να έχετε υπόψη σας ενώ ταξιδεύετε.

Για παράδειγμα, εάν χειρουργηθήκατε πρόσφατα, ο χειρουργός σας μπορεί να θέλει να αποφεύγετε να διανύετε μεγάλες αποστάσεις ή να σηκώνετε μια βαλίτσα ή άλλα βαριά αντικείμενα, είπε ο Δρ Robert Miller. Εάν πρέπει να περιορίσετε το περπάτημα, κατά την κράτηση του αεροπορικού σας εισιτηρίου, ζητήστε αναπηρικό αμαξίδιο για να διασχίσετε το αεροδρόμιο.

Εάν πρόκειται να  κάθεστε για περισσότερες από 4 ώρες σε αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων:

Φορώντας ειδικές κάλτσες.

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, σταματήστε κάθε λίγες ώρες για να βγείτε έξω και να περπατήσετε.

Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, περπατάτε συχνά στην καμπίνα του αεροπλάνου, όταν το επιτρέπεται με ασφάλεια.

Ενώ κάθεστε σε ένα αεροπλάνο, κάντε μερικές απλές ασκήσεις για να κρατήσετε τους μύες της γάμπας σας σε εγρήγορση και να αυξήσετε τη ροή του αίματος στα πόδια σας.

Ο Miller συνιστά επίσης να έχετε μαζί σας μια περίληψη των ιατρικών σας αρχείων, με καταστάσεις υγείας, πρόσφατες θεραπείες και φάρμακα, καθώς και μια λίστα με αριθμούς τηλεφώνου για τους γιατρούς σας και τις επαφές έκτακτης ανάγκης.

Εάν τα φάρμακά σας πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, προγραμματίστε το πώς να τα διατηρείτε κρύα. Ακόμη, όταν πακετάρετε τα φάρμακά σας, ο Miller προτείνει να έχετε επιπλέον δόσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων στο ταξίδι, όπως κακοκαιρία ή άλλα προβλήματα πτήσης.

Τέλος, εάν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, επικοινωνήστε με την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ για να μάθετε εάν υπάρχουν περιορισμοί φαρμακευτικής αγωγής στον προορισμό σας, είπε ο Miller.

Σχετικά Άρθρα