ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς τα βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και επιταχύνουν την ανάπτυξη του εκζέματος

18 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Σε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cell Host & Microbe, οι ερευνητές μελέτησαν πώς τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την παθολογία του εκζέματος. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το βακτήριο S.aureus είναι συχνά παρόν στο δέρμα ατόμων με έκζεμα. Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη σε 23 παιδιά στο Μεξικό μεταξύ 5 και 15 ετών με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν την τυπική θεραπεία, όπως τα τοπικά στεροειδή. Οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα μικροβίων του δέρματος από τα παιδιά 1 φορά το μήνα επί 3 μήνες και μετά ξανά στους 9 μήνες. Λήφθηκαν δείγματα από κοινά σημεία που επηρεάζονται από έκζεμα, όπως το πίσω μέρος των γονάτων και το εσωτερικό των αγκώνων. Πήραν επίσης δείγματα από τους πήχεις, που συνήθως δεν επηρεάζονται από τα βακτήρια, και τα ρουθούνια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές καλλιέργησαν κύτταρα S.aureus. Αυτό τους επέτρεψε να παρατηρήσουν πώς εξελίχθηκαν τα κύτταρα στα οποία υπήρχαν βακτήρια με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τελικά, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν μια μόνο γενεαλογία S. aureus κατά την περίοδο της μελέτης, που σημαίνει ότι νέα στελέχη δεν μεταδόθηκαν στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου από το περιβάλλον ή άλλους ανθρώπους. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι κάθε γενεαλογία μεταλλάχθηκε κατά πολύ στη διάρκεια της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συνέβησαν πολλές μεταλλάξεις που μείωσαν ή εξάλειψαν τη λειτουργία ενός γονιδίου γνωστού ως capD, το οποίο κωδικοποιεί ένα ένζυμο απαραίτητο για τη σύνθεση πολυσακχαρίτη - μια επικάλυψη που μοιάζει με κάψουλα και προστατεύει το S.aureus από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις capD κατέλαβαν ολόκληρο τον πληθυσμό μικροβιώματος του S.aureus στο 1/3 των συμμετεχόντων. Σε ένα παιδί, οι ερευνητές είχαν αρχικά εντοπίσει 4 διαφορετικές μεταλλάξεις του capD. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της μελέτης, 1 από τις παραλλαγές έγινε κυρίαρχη και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το μικροβίωμα.

Από περαιτέρω πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεταλλάξεις στο capD επέτρεψαν στα βακτήρια να αναπτυχθούν ταχύτερα από εκείνα με ένα κανονικό γονίδιο capD. Τέλος, οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 300 διαθέσιμα γονιδιώματα βακτηρίων που απομονώθηκαν από άτομα με και χωρίς έκζεμα.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν έκζεμα ήταν πιο πιθανό να έχουν παραλλαγές του S.aureus που δεν μπορούσαν να παράγουν πολυσακχαρίτες σε σχέση με εκείνους χωρίς έκζεμα.


Σχετικά Άρθρα