ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να προστατεύσουμε το κατοικίδιο μας από την υπερβολική ζέστη

10 Αυγούστου 2021, 12:00

images

Εάν δεν μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να αντέξει την υπερβολική ζέστη, τότε ούτε ο οργανισμός των κατοικίδιων μπορεί να νιώσει άνετα και να λειτουργήσει κανονικά.

Ο κτηνίατρος Δρ. Τάσος Μαυρουδής από την κτηνιατρική κλινική Vet Cross μας ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης στα ζώα και μας δίνει συμβουλές ώστε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας το καλοκαίρι. 

Κίνδυνοι

Όπως μας πληροφορεί ο Δρ. Μαυρουδής, το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος για θερμοπληξία ο οποίος είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος για τα ζώα. Η θερμοπληξία δημιουργεί μία κατάσταση όπου αναστέλλονται όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. 

Τα συμπτώματα είναι συσπάσεις, διάρροια, αδυναμία στην κίνηση και την αντίληψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει το ζώο να μεταφέρεται επειγόντος στον κτηνίατρο.

Ακόμη, το κατοικίδιό μας μπορεί να πάθει εγκαύματα στις πατούσες από το περπάτημα στις πλάκες του πεζοδρομίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους επομένως, αποφεύγουμε τις βόλτες το μεσημέρι και τις ώρες όπου ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.

Η κατάλληλη θερμοκρασία

Η κατάλληλη θερμοκρασία το καλοκαίρι για κατοικίδια όπως οι σκύλοι και οι γάτοι είναι περίπου 23-25 βαθμούς κελσίου. Για κατοικίδια όπως λαγόμορφα και τρωκτικά οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι 18-25 βαθμούς. Οπότε ένα δωμάτιο με κλιματισμό και θερμοκρασία με 23-25 βαθμούς είναι ιδανική για να διατηρήσουμε το κατοικίδιό μας σε εσωτερικό χώρο.

Εάν δεν μπορούμε να παρέχουμε εσωτερικό χώρο στο κατοικίδιο μας και είναι έξω στην αυλή θα πρέπει να έχει απαραίτητα σκιά και κατά προτίμηση να βρίσκεται κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Αποφεύγουμε να του παρέχουμε σκιά κάτω από μέταλλα τα οποία τραβάνε θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό όπως αναφέρει ο Δρ. Μαυρουδής, να φροντίζουμε πάντοτε το κατοικίδιο μας να έχει φρέσκο και δροσερό νερό.  

Βόλτα

Βγάζουμε για βόλτα τα ζώα πολύ πρωί ή το βράδυ όταν υποχωρεί η υπερβολική ζέστη μετά τις 19:00-20:00. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Μαυρουδής υπάρχουν φορές που νομίζουμε ότι υποχωρεί η ζέστη όμως η θερμοπληξία συμβαίνει και το απόγευμα. Το ζώο επειδή βγαίνει έξω ενώ είναι ακόμα ζέστη, τρέχει, παίζει και με αυτό τον τρόπο κουράζεται.

Όταν θα τα βγάλουμε βόλτα βάζουμε το χέρι μας στο πεζοδρόμιο να δούμε αν αντέχουμε την ζέστη. Αν δεν την αντέχουμε εμείς τότε ούτε και το κατοικίδιο μας μπορεί να την αντέξει.

Τροφή

Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την τροφή. Πολύ πρωί ή πολύ αργά ώστε το ζώο να έχει ενέργεια να φάει όσο χρειάζεται και να μην εξαντληθεί από τη ζέστη και την πέψη.

Οι τροφές επίσης πρέπει να φυλάγονται σε δροσερό μέρος, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του ζώου. Επίσης δεν αφήνουμε εκτεθειμένη την τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί μπορεί να χαλάσει από βακτήρια και μύκητες.

Επίσης η τροφή μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 10% τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μην ζορίζεται το ζώο να φάει.

Παραλία και παιχνίδι

Υπάρχουν επίσης αντηλιακά για τα ζώα που είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να τοποθετηθούν στη μύτη και σε σημεία όπου δεν έχουν τρίχωμα.

Αποφεύγουμε όμως να πάρουμε το ζωάκι μας στην παραλία για κολύμπι κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Μετά το κολύμπι πρέπει να το κάνουμε μπάνιο με χλιαρό νερό και ακολούθως το κατοικίδιό μας πρέπει να στεγνώνεται και να χτενίζεται το τρίχωμά του ώστε να μην κάνει κόμπους.

Τέλος, για να δροσίζονται τα κατοικίδιά μας, μπορούμε να τους παρέχουμε δροσερά παιχνίδια που υπάρχουν στην αγορά και να τοποθετούμε βρεγμένη πετσέτα στο λαιμό ή προϊόντα ειδικά για το λαιμό του σκύλου για να δροσίζεται.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα