ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να καταλάβουμε ότι κάποιος παθαίνει θερμοπληξία και τι να κάνουμε

21 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Οδηγίες αντιμετώπισης ασθενούς που παρουσιάζει συμπτώματα θερμικής εξάντλησης (θερμοπληξία), έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως τόνισε, όταν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, πονάει το κεφάλι του, δεν αισθάνεται γενικά καλά, έχει συμπτωματολογία θερμικής εξάντλησης. 

«Τον δροσίζουμε με βρεγμένες πετσέτες, δίνουμε μικρές γουλιές νερό», δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Για εκείνον που έχει σύγχυση και πολύ ζεστό δέρμα κάνουμε τα ίδια και καλούμε ασθενοφόρο. Εάν ένας άνθρωπος έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν του δίνουμε νερό από το στόμα, καθώς θα οδηγήσουμε να έχει εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με κρύο νερό στις μασχάλες, αφαιρούμε όσα ρούχα μπορούμε ώστε να μπορέσει να αποβάλλει θερμοκρασία του σώματος».

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες που επικρατούν κοντά σε πυρκαγιά. Ο γενικός πληθυσμός εάν αισθανθεί συμπτώματα όπως έντονη δύσπνοια, δεν πρέπει να τα υποτιμήσει αλλά να απευθυνθεί σε γιατρό. 

Αντίστοιχα, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπνευστικά – καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να είναι σε ανοιχτή γραμμή με το γιατρό τους και εάν χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή τους.

Σχετικά Άρθρα