ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα

29 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Το δέρμα μπορεί να καεί εάν εκτίθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά Προϊόντα ή ρούχα. Για να βοηθήσουμε στην επούλωση και να ηρεμήσουμε από το τσούξιμο, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος μόλις το παρατηρήσουμε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να φύγουμε από τον ήλιο και κατά προτίμηση, να εισέλθουμε σε εσωτερικούς χώρους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μοιράστηκε τις παρακάτω συμβουλές των δερματολόγων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα:

1. Κάντε συχνά δροσερά ντους για να ανακουφιστείτε. Μόλις βγείτε από την μπανιέρα ή το ντους, στεγνώστε απαλά το δέρμα και αφήστε λίγο νερό επάνω. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που θα βοηθήσει να παγιδευτεί το νερό στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας.

2. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη βέρα ή σόγια για να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή πονάει παραπάνω, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Μην αντιμετωπίζετε τα ηλιακά εγκαύματα με προϊόντα «-καΐνης» (όπως η βενζοκαΐνη), καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

3. Σκεφτείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και ενόχληση.

4. Πίνετε επιπλέον νερό. Η κατανάλωση επιπλέον νερού όταν έχετε καεί από τον ήλιο βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

5. Εάν το δέρμα σας κάνει φουσκάλες, αφήστε τις φουσκάλες να επουλωθούν μόνες τους. Το δέρμα με φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού. Δεν πρέπει να σκάσετε τις φουσκάλες, καθώς αυτές σχηματίζονται για να βοηθήσουν το δέρμα σας να επουλωθεί και να σάς προστατεύσει από τη μόλυνση.

6. Για να προστατέψετε το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο και επουλώνεται, φοράτε ρούχα που καλύπτουν την περιοχή όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Τα σφιχτά υφάσματα κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά. Όταν κρατάτε το ύφασμα σε έντονο φως, δεν πρέπει να βλέπετε φως να το διαπερνάει, πρέπει να είναι δηάδή αρκετά χοντρό σε ύφανση.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια προσωρινή κατάσταση, το ηλιακό έγκαυμα - αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) - μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του δέρματος, καθιστώντας κρίσιμη την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Για ερωτήσεις σχετικά με το ηλιακό έγκαυμα ή για να μάθετε πώς να προστατεύετε καλύτερα το δέρμα σας από τον ήλιο, επισκεφτείτε το δερματολόγο σας.


Σχετικά Άρθρα