ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μπορεί η υπέρταση να προκαλέσει ζημιά στη λειτουργία του εγκεφάλου;

18 Απριλίου 2023, 07:00

images

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που χρησιμοποιεί η καρδιά για να αντλήσει αίμα μέσω των αρτηριών. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120 mmHg συστολική πίεση και μικρότερη από 80 mmHg διαστολική πίεση (αλλά μεγαλύτερη από 90 mmHg συστολική και 60 mmHg διαστολική).

Όταν η συστολική πίεση είναι γύρω στα 130 και η διαστολική στα 80 mmHg, αυτή θεωρείται η αρχή, δηλαδή το πρώτο στάδιο της υπέρτασης. Οτιδήποτε πάνω από 140mmHg συστολική πίεση και 90mmHg ή υψηλότερη διαστολική πίεση, είναι υψηλή αρτηριακή πίεση 2ου επιπέδου..

Η υψηλή αρτηριακή πίεση - κλινικά γνωστή ως υπέρταση - εμφανίζεται όταν η δύναμη που χρειάζεται το αίμα για να κινηθεί μέσα από τις αρτηρίες , γίνεται πολύ μεγάλη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι αρτηρίες καταστραφούν ή στενέψουν λόγω πλάκας που περιέχει χοληστερόλη μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tomasz Guzik, καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Jagiellonian University Medical College στην Κρακοβία, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου με διαφορετικούς τρόπους.

«Για παράδειγμα, η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας, οδηγώντας στην αναμόρφωσή τους, τη σκλήρυνση και την ανάπτυξη φραγμένων αρτηριών. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη, η αυξημένη πίεση μεταδίδεται από τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία σε μικρότερα στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε δυσλειτουργία τους και σε μια κατάσταση γνωστή ως ασθένεια των μικρών αγγείων», είπε ο ίδιος.

«Όταν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη, αυτό δεν επηρεάζει μόνο την παροχή αίματος στον εγκέφαλο αλλά επίσης ενισχύει παθολογικές διεργασίες όπως η φλεγμονώδης ενεργοποίηση και ο νευροεκφυλισμός. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην άνοια, την απώλεια μνήμης και την εξασθένηση διαφόρων γνωστικών λειτουργιών», συμπληρώνει ο καθηγητής Guzik επισημαίνοντας ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να βλάψει τη λευκή ουσία στον εγκέφαλο.

«Η λευκή ουσία αποτελείται από νευρικές ίνες που μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και η βλάβη σε αυτή την περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού», εξήγησε.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης και της διαχείρισης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης για την πρόληψη της βλάβης στη λευκή ουσία και των σχετικών γνωστικών διαταραχών», δήλωσε.


Σχετικά Άρθρα