ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων

29 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση περιορίζοντας το χρόνο τον οποίο περνούν καθιστοί, ακόμη και κατά 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Kaiser Permanente που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα για να εξετάσουν το εάν το να κάθονται λιγότερο οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα περιελάμβανε 283 μέλη της Kaiser Permanente ηλικίας μεταξύ 60 και 89 ετών που είχαν δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 30 και 50, δηλαδή ήταν σοβαρά παχύσαρκοι. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν συνεδρίες καθοδήγησης, μείωσαν τον χρόνο κατά τον οποίο ήταν καθιστοί και μείωσαν τα επίπεδα αδράνειάς τους κατά περίπου 30 λεπτά την ημέρα. Οι συμμετέχοντες μείωσαν επίσης την αρτηριακή τους πίεση κατά σχεδόν 3,5 mmHg.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πτώση της αρτηριακής πίεσης είναι συγκρίσιμη με μια μείωση κατά 4 mmHg που βρέθηκε σε μελέτες που εξέτασαν την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ως τρόπο μείωσης της αρτηριακής πίεσης καθώς και μια μέση μείωση κατά 3 mmHg στις μελέτες απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία. Οι ηλικιωμένοι συνήθως κάθονται μεταξύ 65% και 80% του χρόνου που είναι ξύπνιοι και το να κάθονται συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

«Συστήνω οπωσδήποτε τη μείωση του χρόνου που περνάτε καθιστοί για καλύτερη ροή αίματος από καρδιαγγειακή άποψη», είπε ο Δρ Christopher Tanayan, αθλητικός και προληπτικός καρδιολόγος που συνεργάζεται με το Northwell Health στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «[Είναι] εξαιρετική και για μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι ενδιαφέρον πώς [οι ερευνητές] εξήγησαν το πώς αυτός [ο περιορισμός του χρόνου ακινησίας], μειώνει την αρτηριακή πίεση φυσιολογικά».

«Δεν είναι σαφές το πώς αυτό μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμες μειώσεις [της αρτηριακής πίεσης], σε αντίθεση με το όφελος που αποκομίζει κάποιος από την αερόβια άσκηση, που είναι πιο λογικό», είπε ο Tanayan στο Medical News Today.

Σχετικά Άρθρα