ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν επί μέρες την ίδια ιατρική μάσκα

31 Μαρτίου 2020, 10:00

images

Το υγειονομικό προσωπικό των ΗΠΑ και όχι μόνον, καταγγέλλει ότι δεν έχει το κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό για να ριχτεί στη μάχη με τον κορωνοϊό χωρίς φόβο. Αλλά έρευνες δείχνουν ότι οι μάσκες τύπου Ν95 μπορούν να αποστειρωθούν και να χρησιμοποιηθούν αρκετές ημέρες.

Ερευνητές από το University of Massachusetts (UMass) Amherst αναφέρουν ότι μια μάσκα τύπου N95 αποστειρωμένη με εξατμισμένο υπεροξείδιο υδρογόνου εμποδίζει τα μολυσμένα σωματίδια το ίδιο αποτελεσματικά με μια καινούργια μάσκα. Μάλιστα, στο Duke University στη Βόρεια Καρολίνα άρχισαν να εφαρμόζουν ένα πρωτόκολλο αποστείρωσης μασκών που είχε αναπτυχθεί το 2016.

Ο Richard Peltier, καθηγητής δημόσιας υγείας του UMass δήλωσε ότι μια χρησιμοποιημένη μάσκα θα μπορούσε να έχει πάνω της τον κωροναιό, ως εκ τούτου η επαναχρησιμοποίησή της χωρίς αποστείρωση βάζει σε κίνδυνο αυτόν που τη φορά ή άλλον ασθενή.

Τι συμβαίνει

Οι μάσκες τύπου Ν95 δουλεύουν το ίδιο καλά μετά την απολύμανση, δήλωσε ο Peltier σε δελτίο Τύπου του UMass.

Ο Peltier δήλωσε ότι δεν είμαστε πια κάτω από κανονικές συνθήκες και πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε όσο μπορούμε. Οι ερευνητές του Duke επιβεβαίωσαν τρόπο χρήσης εξατμισμένου υπεροξείδιου υδρογόνου  για την απολύμανση μασκών, για να είναι ασφαλείς για επαναχρησιμοποίηση. Το Duke χρησιμοποιεί ως ρουτίνα υπεροξείδιο υδρογόνου   για την αποστείρωση υλικού, ακόμα και δωματίων. Η διαδικασία που δοκιμάστηκε και δημοσιεύτηκε από άλλους το 2016 σκοτώνει μικρόβια στη μάσκα αφού αυτή φορεθεί.

Η διαδικασία δοκιμάστηκε και δημοσιεύτηκε από άλλους το 2016, και σκοτώνει μικρόβια στη μάσκα μετά τη χρήση της. Οι πρωτύτερες έρευνες δεν περιλάμβαναν δοκιμή προσαρμογής μετά τον καθαρισμό ώστε να αποδειχτεί ότι η στρατηγική είχε εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Ο Matthew Stiegel δήλωσε ότι τώρα έδειξε ότι αυτό δουλεύει και θα αρχίσει η χρήση της τεχνολογίας άμεσα και στα 3 νοσοκομεία ( Duke Health Hospitals.). Το Duke δημοσίευσε το πρωτόκολλό του για απολύμανση της μάσκας ώστε να το χρησιμοποιήσουν και άλλα νοσοκομεία.

Σχετικά Άρθρα