ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοποριακό τεστ αποκαλύπτει τα πρώιμα σημάδια άνοιας

04 Ιουλίου 2021, 08:00

images

Ένα επαναστατικό εργαλείο προστέθηκε στην επιστημονική έρευνα που στόχο έχει την καταπολέμηση της άνοιας. Καναδοί ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οτάβα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Bruyère και το ερευνητικό κέντρο ICES δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω να κατανοήσουν καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου τους, ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να εκτιμήσουν αν κινδυνεύουν από άνοια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στα συμπτώματα της άνοιας συμπεριλαμβάνεται η απώλεια μνήμης και η φθίνουσα πορεία άλλων γνωστικών ικανοτήτων επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών. Στη χώρα μας, περίπου 200.000 ασθενείς πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, ενώ στον Καναδά, πατρίδα της έρευνας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 76.000 νέα περιστατικά, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και όσο γερνάει ο πληθυσμός. 

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την άνοια, όμως διάφορες μελέτες υποστηρίζουν πως το ένα τρίτο των περιστατικών μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας έναν υγιή τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή, ενώ αποκλείει την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ο συνεπής έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΔΩ

Το εργαλείο που δημιούργησαν οι ερευνητές βασίστηκε σε δεδομένα έρευνας από περισσότερους από 75.000 κατοίκους του Οντάριο. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο εργαλείο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δε χρειάζεται κάποια διάγνωση από γιατρό και ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση εύκολα από έναν υπολογιστή. Οι παράγοντες που λαμβάνει υπόψιν η συγκεκριμένη μέτρηση είναι οι εξής: η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, το άγχος, η διατροφή, η εθνικότητα, η αίσθηση του ανήκειν, η μετανάστευση, η κοινωνικο-οικονομική θέση της γειτονιάς, η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταση, δραστηριότητες όπου χρειάζονται βοήθεια, ο αριθμός γλωσσών και οι συνθήκες υγείας.

Είναι το πρώτο τεστ που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της άνοιας στο γενικό πληθυσμό, καθώς μπορεί να προβλέψει τον αριθμό των νέων περιστατικών στην κοινότητα, να εντοπίσει τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου, αλλά και να ενημερώσει σχετικά με τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.

«Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να παρατηρήσουν όλες τις ενδείξεις που συνδέονται με την άνοια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για το κάθε άτομο ξεχωριστά» σχολιάζει ο Δρ Peter Tanuseputro, επικεφαλής της έρευνας από το Νοσοκομείο της Οτάβα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Bruyère αλλά και το ερευνητικό κέντρο ICES. Σημειώνει μάλιστα και άλλη μια παράμετρο σχετικά με την πανδημία: «Ο κορωνοϊός κατέστησε σαφές ότι και οι δημογραφικοί και κοινωνικοί παράγοντες όπως η εθνικότητα και η γειτονιά που μένουμε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό η Πολιτεία να κατανοήσει πώς επιδρά διαφορετικά η άνοια στους διαφορετικούς πληθυσμούς και να συμβάλλει σε δίκαιες στρατηγικές πρόληψης» καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα