ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσπάθειες για νέα θεραπεία για τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού

02 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Εκτιμάται ότι 2,3 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2020. Την ίδια χρονιά, περίπου 685.000 γυναίκες παγκοσμίως, πέθαναν από την ασθένεια. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, αντιπροσωπεύει το 10%-15% των περιπτώσεων διαγνωσμένων καρκίνων του μαστού. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του μαστού είναι γνωστός για το ότι είναι επιθετικός και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, επιτυγχάνουν 5ετή επιβίωση κατά 62% περίπου.

Στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται αρνητικά σε τρεις υποδοχείς: Των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2).

Μελέτες δείχνουν ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, όπως και οι γυναίκες κάτω των 40 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50-64 ετών.

Λόγω αυτών των ελλειπόντων υποδοχέων, οι γιατροί έχουν λιγότερες επιλογές για τη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, οι ορμονικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας για αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

- Χειρουργική επέμβαση με μερική ή πλήρη αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών,

- χημειοθεραπεία,

- ακτινοθεραπεία.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανέπτυξε ένα φάρμακο που στοχεύει ειδικά στην καταπολέμηση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία υποδοχέα επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Μάλιστα, το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ζώα, ενώ φέρεται να προκαλεί λίγες ή καθόλου τοξικές παρενέργειες.

Η Δρ Bhavana Pathak, αιματολόγος και ογκολόγος, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο στο Ινστιτούτο Καρκίνου MemorialCare στο Ιατρικό Κέντρο Orange Coast στο Fountain Valley, CA, δήλωσε πως, ως γιατρός που θεραπεύει ασθενείς με καρκίνο του μαστού, είναι «συναρπαστικό» να βλέπει μια θεραπευτική που φαίνεται να έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες με βάση προκαταρκτικές μελέτες.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια και ότι πρέπει να γίνουν δοκιμές:

«Νομίζω ότι το λογικό επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς λειτουργεί στους ανθρώπους – σε δοκιμές φάσης 1 βλέποντας εάν είναι ανεκτό. Και επιπλέον, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φάρμακο με άλλους τρόπους όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου. Στοχεύουμε στο μηχανισμό ανάπτυξης του καρκίνου, σταματώντας την ανάπτυξή του. 

Αλλά μια άλλη πτυχή είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του - η εξάπλωσή του είναι ένας διαφορετικός μηχανισμός. Για να δούμε λοιπόν αν θα μπορούσατε να λύσετε και τους δύο τύπους ζητημάτων σε αυτήν την παρουσίαση».


Σχετικά Άρθρα