ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στους ηλικιωμένους κατά τις ημέρες του καύσωνα

18 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να "τα βγάλει πέρα" με τις ακραίες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να παθαίνουμε πιο εύκολα θερμοπληξία το καλοκαίρι, και καρδιακές διαταραχές τον χειμώνα από το υπερβολικό ψύχος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα άνω των 70 ετών που ζουν μόνα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσέχουν τα εξής:

- Τις ημέρες με καύσωνα δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι μεταξύ 12-5 το μεσημέρι.

- Στο σπίτι πρέπει να έχουν κλιματισμό ή ανεμιστήρες και να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα τις ώρες που έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στον εξωτερικό χώρο.

- Πρέπει να θυμούνται να πίνουν κάθε μισή ώρα λίγες γουλιές νερό. Είναι γνωστό ότι κάποιοι ηλικιωμένοι χάνουν την αίσθηση της δίψας με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται μεν, αλλά να μην πίνουν νερό δε, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

- Να φορούν βαμβακερά ή λινά ρούχα σε φαρδιά γραμμή και ανοιχτόχρωμα χρώματα όταν βγαίνουν εκτός σπιτιού.

- Να μην κάνουν καταπονητικές εργασίες τις μεσημεριανές ώρες.

- Να κάνουν συχνά ντουζ με χλιαρό κι όχι κρύο νερό καθώς με το χλιαρό παραμένει περισσότερη ώρα η αίσθηση της δροσιάς.

- Να τρώνε ελαφρά και μικρά γεύματα χωρίς πολλά λιπαρά.

- Αν ζουν σε συνεχώς κλιματιζόμενο χώρο, να ανανεώνουν τον αέρα τις βραδινές ώρες ανοίγοντας για μισή ώρα όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα.

- Αν παίρνουν φάρμακα αντιυπερτασικά (για την ρύθμιση της πίεσης) να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους μήπως πρέπει το καλοκαίρι να τα μειώσουν. Διότι τα αγγεία διευρύνονται με την ζέστη και η πίεση πέφτει.


Σχετικά Άρθρα