ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα άτομα με χρόνια ημικρανία

15 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια ημικρανία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Άαρχους της Δανίας, που δημοσιεύεται στο «PLOS Medicine».

Η ερευνητική ομάδα διεξήγε μελέτη στα ιατρικά αρχεία της Δανίας της περιόδου 1996-2018, επικεντρωμένη σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών. Εντόπισαν άνδρες και γυναίκες με ημικρανία με βάση τα αρχεία συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους και συνέκριναν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 60 ετών με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα του γενικού πληθυσμού χωρίς ημικρανία.

Η ανάλυση έδειξε ότι, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες με ημικρανία είχαν παρόμοια αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν και ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους άνδρες με ημικρανία και τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ημικρανία, καθώς η πάθηση διαγιγνώσκεται κυρίως σε αυτές.

Μεγάλης σημασία θεωρείται να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων, ώστε να έχουν προτεραιότητα στις προληπτικές θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα