ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή σε παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

03 Απριλίου 2021, 08:00

images

Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα παυσίπονα μετά τον εμβολιασμό, εκτός εάν τα παίρνετε συστηματικά ως μέρος αγωγής για την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα, ορισμένα παυσίπονα μπορεί να παρεμποδίσουν την δράση του εμβολίου.

Τα εμβόλια λειτουργούν «ξεγελώντας» τον οργανισμό που αντιδρά ενάντια στην υποτιθέμενη εισβολή ενός ιού ενισχύοντας την άμυνά του.  Αυτός είναι ο λόγος που  οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού περιλαμβάνουν πόνο στα χέρια, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους ή άλλα προσωρινά συμπτώματα φλεγμονής που αποτελούν μέρος της αντίδρασης του οργανισμού.

«Αυτά τα συμπτώματα σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται και το εμβόλιο λειτουργεί», δήλωσε σε πρόσφατη ενημέρωση ο Δρ Rochelle Walensky, διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ορισμένα παυσίπονα με αντιφλεγμονώδη δράση, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης μπορεί να περιορίσουν την ανοσοαπόκριση. Μια μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στο Journal of Virology διαπίστωσε ότι αυτά τα φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή αντισωμάτων – που είναι απαραίτητα στη μάχη κατά του ιού.

Πάντως εάν παίρνετε ήδη ένα από αυτά τα φάρμακα για μια κατάσταση υγείας, δεν πρέπει να σταματήσετε πριν κάνετε το εμβόλιο – τουλάχιστον όχι χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό σας, δήλωσε ο Jonathan Watanabe, φαρμακοποιός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine και επεσήμανε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν παυσίπονο ως προληπτικό μέτρο πριν εμβολιαστούν, εκτός εάν τους το έχει ζητήσει ο γιατρός τους. Το ίδιο ισχύει και μετά από τον εμβολιασμό: «Εάν δεν χρειάζεται να το πάρετε, δεν πρέπει», είπε ο Δρ. Watanabe.

«Πάντως εάν χρειάζεστε παυσίπονο, η παρακεταμόλη είναι ασφαλέστερη επιλογή επειδή δεν αλλάζει την ανοσολογική ανταπόκριση», πρόσθεσε Δρ. Watanabe. Μια ακόμη πρακτική συμβουλή από το CDC είναι να κρατάτε ένα δροσερό, υγρό πανί πάνω από το σημείο εμβολιασμού και να ασκείτε το χέρι. Εάν κάνετε πυρετό  πίνετε πολλά υγρά και ντυθείτε ελαφριά. 

Σχετικά Άρθρα