ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Μεγάλη μέρα σήμερα για τις γυναίκες και τον τέταρτο πιο φονικό καρκίνο

17 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΠΟΥ, η  παγκόσμια στρατηγική του για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ξεκινάει σήμερα, και αποτελείται από τρία βασικά βήματα: Τον εμβολιασμό, τον έλεγχο και τη θεραπεία. Η επιτυχής εφαρμογή και των τριών θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο από το 40% των νέων περιπτώσεων της νόσου και 5 εκατομμύρια σχετιζόμενους θανάτους ως το 2050.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο, διότι σηματοδοτεί την πρώτη φορά που 194 χώρες δεσμεύονται να εξαλείψουν τον καρκίνο - μετά την έγκριση ψηφίσματος στη φετινή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.

‘Όπως ανακοινώθηκε, η επίτευξη των ακόλουθων στόχων έως το 2030 θα θέσει όλες τις χώρες στο δρόμο προς την εξάλειψη:

● Το 90% των κοριτσιών να εμβολιαστούν πλήρως με το εμβόλιο HPV έως την ηλικία των 15 ετών.

● Το 70% των γυναικών να υποβληθούν σε έλεγχο χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο τεστ έως την ηλικία των 35 ετών και πάλι κατά τα 45 έτη.

● Το 90% των γυναικών που θα διαγνωστούν με την νόσο να λάβουν θεραπεία (90% των γυναικών με προκαρκινική κατάσταση και 90% των γυναικών με καρκίνο).

Η στρατηγική τονίζει επίσης ότι η επένδυση στις παρεμβάσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Εκτιμάται ότι για κάθε ένα δολάριο που επενδύεται ως το 2050 για τον στόχο αυτό, θα επιστρέψει 3,20 δολάρια ΗΠΑ στην οικονομία λόγω της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Ο αριθμός ανέρχεται σε 26 δολάρια ΗΠΑ όταν λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη από τη βελτίωση της υγείας των γυναικών σε οικογένειες, κοινότητες και κοινωνίες.

«Η εξάλειψη κάθε καρκίνου θα φαινόταν κάποτε ένα άπιαστο όνειρο, αλλά τώρα έχουμε και στοιχεία οικονομικής αποδοτικότητας κόστους / οφέλους  κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αλλά μπορούμε να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας μόνο εάν αξιοποιήσουμε τη δύναμη των εργαλείων που έχουμε με αδιάκοπη αποφασιστικότητα να αυξήσουμε τη χρήση τους σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Είναι επίσης ιάσιμος εάν ανιχνευθεί νωρίς και αντιμετωπιστεί επαρκώς. Ωστόσο, είναι ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Χωρίς ανάληψη πρόσθετων μέτρων, ο ετήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να αυξηθεί από 570.000 σε 700.000 μεταξύ 2018 και 2030, ενώ ο ετήσιος αριθμός θανάτων προβλέπεται να αυξηθεί από 311.000 σε 400.000.Σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, η συχνότητα εμφάνισης είναι σχεδόν διπλάσια και τα ποσοστά θνησιμότητας τρεις φορές υψηλότερα από αυτά των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας σε όλο τον κόσμο, μνημεία από τους καταρράκτες του Νιαγάρα στη Βόρεια Αμερική ως τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι και τα μνημεία της Αυστραλίας θα φωταγωγηθούν συμβολικά.

Σχετικά Άρθρα