ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τους θορύβους στις αρθρώσεις

27 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά μετά τα 30, αρχίζουν να παρατηρούν ότι ο θόρυβος σαν σπάσιμο των αρθρώσεων (το λεγόμενο κρακ) γίνεται όλο και πιο συχνά. Κάποιες φορές, μάλιστα, υπάρχει και ο φόβος ότι κάτι τέτοιο δύναται να προκαλέσει αρθρίτιδα. Το τι ακριβώς προκαλεί τον θόρυβο είναι αντικείμενο πολλών μελετών και ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Μερικές φυσικές αιτίες είναι:

Ήχοι από μυϊκή δραστηριότητα. Καθώς ο μυς τεντώνεται, μπορεί να προκαλέσει θορύβους στις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, ένας τένοντας μπορεί να κουμπώσει μέσα και έξω από τη θέση του ενώ τεντώνεστε, ασκείστε, χορεύετε ή κινείστε επαναλαμβανόμενα στη δουλειά σας.

Απώλεια χόνδρου. Αυτό μπορεί να συμβεί από τη γήρανση, η οποία μπορεί να τραχύνει τις επιφάνειες των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα το θόρυβο των αρθρώσεων με την κίνηση.

Αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει εκφύλιση του χόνδρου και μπορεί να οδηγήσει σε θόρυβο των αρθρώσεων.

Η Dr. Roshini Raj, επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του NYU, εξηγεί περαιτέρω.

«Εφόσον ο ήχος δεν συνοδεύεται από πόνο ή πρήξιμο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Οι θόρυβοι «σκασίματος» θα μπορούσαν απλώς να είναι φυσαλίδες αερίου που σκάνε μέσα στο υγρό που περιβάλλει την άρθρωση ή να είναι ακόμη και ο ήχος των συνδέσμων και των τενόντων που τεντώνονται και απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του «σπασίματος». Το παρατηρείτε ακόμη  περισσότερο όταν μετακινείτε επανειλημμένα την άρθρωση (όταν κάνετε ασκήσεις με την εναέρια πρέσα στο γυμναστήριο, για παράδειγμα). Ένα απαλό χτύπημα ή κάποιος ήχος μπορεί να προκληθεί επίσης μερικές φορές από έναν σφιγμένο μυ ή τένοντα που κινείται πάνω από μια οστική δομή. Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες ήπιες διατάσεις που αφορούν την άρθρωση και τους γύρω μύες.

Είχατε τραυματισμούς στην άρθρωση; Εάν ένας σύνδεσμος επουλωθεί εσφαλμένα, η άρθρωση μπορεί να «σκάσει» όταν τον κινείτε.

Ακόμα κι αν είστε νέοι, καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι οι αρθρώσεις μπορεί επίσης να αρχίσουν να δημιουργούν κάποιο θόρυβο καθώς μεγαλώνετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος του χόνδρου φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ενόχληση στην άρθρωση, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Είναι πιθανό να έχετε τραυματισμό συνδέσμων ή αρθριτική βλάβη που πρέπει να διερευνηθεί».


Σχετικά Άρθρα