ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα οφέλη από τον ερεθισμό του αυτιού

01 Αυγούστου 2019, 07:03

images

Ερεθίζοντας το αυτί με ένα μικρό φορτίο ρεύματος μπορεί να ισορροπήσει εκ νέου το νευρικό σύστημα σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.  

Με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο συνδέεται με τους πνεύμονες και το κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να βελτιωθεί το σώμα, ο ύπνος ακόμα και η διάθεση, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το πανεπιστήμιο του Leeds.

Τα αυτιά μας λειτουργούν σαν μια πύλη του νευρικού συστήματος του οργανισμού.

Διεγείροντας μέσω του δέρματος σε μερικά σημεία έξω από το αυτί, το πνευμονογαστρικό νεύρο για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι επώδυνο ενώ για κάποιους άλλους είναι γαργαλιστικό.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το κεντρικό νεύρο του νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού το οποίο μεταφέρει την πληροφορία από τον εγκέφαλο στα συγκεκριμένα όργανα ενώ ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, η πέψη, τον καρδιακό παλμό και την πίεση του αίματος.

Το νεύρο αυτό όσο γερνούμε χάνει την ικανότητά του να δίνει την εντολή για ξεκούραση και πέψη. Γι’ αυτό τον λόγο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, κατάθλιψη και άγχος.

Σύμφωνα με την έρευνα κατά την οποία οι μελετητές ερέθιζαν το νεύρο σε 29 υγιείς 55χρονους για 15 λεπτά επί δύο βδομάδες, διαπίστωσαν ότι η ισορροπία του νεύρου αυτού μπορεί να επανέλθει διεγείροντας το μέσω του αυτιού.

Μερικοί από αυτούς σημείωσαν βελτίωση στη διάθεση αλλά και στον ύπνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περεταίρω διερεύνηση τα οφέλη της θεραπείας αυτής, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορέσουν να θεραπεύσουν καρδιακά προβλήματα, κατάθλιψη ακόμα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Σχετικά Άρθρα