ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιοι κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και γιατί

16 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, μαζί με άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι νέοι και κατά τα άλλα υγιείς, δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτοι απέναντι στον καύσωνα, σύμφωνα με τον Δρ Aaron Bernstein, διευθυντή του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Συγκεκριμένα, διεξήγαγε μια μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στη ζέστη σε εθνικό επίπεδο έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων για οποιονδήποτε λόγο το καλοκαίρι.

Ένα παιδί που γεννιέται στις ΗΠΑ σήμερα θα βιώσει 35 φορές περισσότερες απειλητικές για τη ζωή ημέρες υπερβολικής ζέστης από ένα παιδί που γεννήθηκε το 1961, έδειξε η έρευνά του. «Είναι μια μεγάλη αλλαγή σε μόλις 60 χρόνια», πρόσθεσε. «Αυτό, για μένα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Bernstein.

Η υπερβολική ζέστη δεν σκοτώνει τόσα παιδιά όσο ηλικιωμένους, αλλά αυτά τα «κλιματικά σοκ», όπως τα αποκαλεί ο Bernstein, μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετο άγχος στη ζωή ενός παιδιού. Αυτό έχει σωρευτικό αποτέλεσμα και μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο με τη φτώχεια ή οποιοδήποτε άλλο στρεσογόνο παράγοντα, συμβάλλοντας σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά χρήσης ουσιών και προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, αναφέρει.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά τα κλιματικά σοκ και τα παιδιά, επειδή μπορούν να αποτελέσουν δια βίου απειλές για την υγεία», είπε. 

Δεν είναι μόνο η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες που αποτελούν πρόβλημα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τη ρύπανση από σωματίδια και το όζον και συμβάλλουν σε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021.

"Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης του όζοντος σε εξωτερικούς χώρους και της θερμοκρασίας, και έτσι αυτό προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται", δήλωσε ο Δρ John Balmes, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμονολόγων. «Και φυσικά, αυτές οι πολύ ζεστές, ξηρές ημέρες το καλοκαίρι συνδέονται και με τις πυρκαγιές» συμπλήρωσε.

Η έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από σωματιδιακή ρύπανση, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Για τους λόγους αυτούς, συνιστάται να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να κάνετε περιοδικά διαλείμματα από τη ζέστη όταν πρέπει να είστε έξω, να αφήνετε τον εαυτό σας να εγκλιματιστεί σε υψηλές θερμοκρασίες πριν ξεκινήσετε να κάνετε οποιαδήποτε άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, και φυσικά να φοράτε αντηλιακό.


Σχετικά Άρθρα