ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιστατικά αλλαντίασης μετά από αμφιλεγόμενες θεραπείες αδυνατίσματος στην Τουρκία

04 Απριλίου 2023, 10:00

images

Δεκάδες περιπτώσεις θυμάτων του γαστρικού Botox έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τις 30 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί 87 κρούσματα ιατρογενούς αλλαντίασης, μία νευροπαραλυτική ασθένεια, τα οποία συνδέονται με ενδογαστρική ένεση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου A.

Τα 30 περιστατικά αφορούν Γερμανούς και τα 53 Τούρκους. Επίσης, τέσσερα περιστατικά αλλαντίασης αναφέρθηκαν από την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Ωστόσο, σχεδόν όλα καταγράφηκαν σε ιδιωτικές κλινικές της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. 

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ο αριθμός των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τη σοβαρή αυτή μορφή της αλλαντίασης μετά τις ενέσεις γαστρικού ΒΟΤΟΧ ανερχόταν σε 67. Από την τελευταία επικαιροποίηση του ECDC στις 10 Μαρτίου, έχουν προστεθεί 18 κρούσματα στη Γερμανία και από ένα νέο κρούσμα στη Γαλλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με το ECDC, όλα τα θύματα της αμφιλεγόμενης μεθόδου αδυνατίσματος που διαγνώστηκαν με αλλαντίαση, κάποια εκ των οποίων χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είχαν υποβληθεί σε αυτή την ενδογαστρική ενέσιμη θεραπεία προκειμένου να χάσουν το περιττό  τους βάρος.

Οι ειδικοί του ECDC καλούν όσους έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία κι έχουν υποβληθεί σε ενδογαστρική χορήγηση βοτουλινικής τοξίνης τύπου A να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή και στην κατάποση. Παράλληλα καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιες ιατρικές πράξεις στην Τουρκία, καθώς συνδέονται με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Οι έρευνες που διενήργησαν οι τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι τα σκευάσματα της νευροτοξίνης ήταν μεν αδειοδοτημένα, αλλά όχι και εγκεκριμένα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τους εμπλεκόμενους.


Σχετικά Άρθρα