ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε συνήθεις παθήσεις στα νεογνά και που οφείλονται

24 Δεκεμβρίου 2021, 08:00

images

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός νεογέννητου, είναι πιθανόν να εμφανιστούν ορισμένες σωματικές παθήσεις ή συμπτώματα που βάζουν σε ανησυχία τους νέους γονείς. Αν και τις περισσότερες φορές δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας.

1.Φούσκωμα στην κοιλιά (κοιλιακή διάταση). Αυτό είναι γενικά κάτι φυσιολογικό. Εάν, όμως, η κοιλιά του παιδιού σας είναι πρησμένη και σκληρή και εάν δεν έχει κενώσεις για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες ή κάνει εμετό, καλέστε τον παιδίατρό σας. Πιθανότατα το πρόβλημα να οφείλεται σε αέρια ή δυσκοιλιότητα, αλλά επίσης μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα για κάποιο σοβαρό εντερικό πρόβλημα.

2.Τραυματισμοί κατά τη γέννηση. Ειδικά ύστερα από έναν πολύωρο ή δύσκολο τοκετό, το μωρό σας ίσως εμφανίσει κάποιο τραύμα. Περιστασιακά εμφανίζεται κάταγμα στη κλείδα, το οποίο θα επουλωθεί γρήγορα. Μετά από μερικές εβδομάδες μπορεί να σχηματιστεί ένα μικρό εξόγκωμα στο σημείο του κατάγματος, αλλά αυτό είναι ένα σημάδι ότι σχηματίζεται νέο οστό για να επιδιορθώσει τον τραυματισμό. Η μυϊκή αδυναμία είναι ένας άλλος συνηθισμένος τραυματισμός κατά τη διάρκεια του τοκετού, που προκαλείται από πίεση ή τέντωμα των νεύρων που συνδέονται με τους μύες. Αυτοί οι μύες, συνήθως εξασθενημένοι στη μία πλευρά του προσώπου ή στον έναν ώμο ή το χέρι, επιστρέφουν γενικά στο φυσιολογικό μετά από αρκετές εβδομάδες.

3. Σύνδρομο "μπλε μωρού". Τα μωρά μπορεί να έχουν ελαφρώς μπλε ή μοβ χέρια και πόδια, κάτι που είναι φυσιολογικό. Εάν τα χέρια και τα πόδια τους γίνουν ελαφρώς μπλε από το κρύο, θα πρέπει να επιστρέψουν στο ροζ μόλις ζεσταθούν. Ωστόσο, ο επίμονος μπλε χρωματισμός του δέρματος είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά ή οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά. και το μωρό δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη.

4. Ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου.

-Μηκώνιο. Μετά τη γέννηση, το προσωπικό του νοσοκομείου θα παρακολουθεί την πρώτη ούρηση και την κίνηση του εντέρου του μωρού σας για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτές τις σημαντικές λειτουργίες. Μπορεί να καθυστερήσει 24 ώρες ή περισσότερο. Η πρώτη ή δύο κενώσεις θα είναι μαύρες ή σκούρες πράσινες. Είναι το μηκώνιο, μια ουσία που γεμίζει τα έντερα του βρέφους πριν γεννηθεί. Εάν το μωρό σας δεν περάσει μηκώνιο τις πρώτες 48 ώρες, απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο κάτω μέρος του εντέρου.

-Αίμα στα κόπρανα. Μερικές φορές, τα νεογέννητα έχουν λίγο αίμα στις κενώσεις τους. Εάν εμφανιστεί κατά τις πρώτες ημέρες, συνήθως σημαίνει ότι το βρέφος έχει μια μικρή ρωγμή στον πρωκτό από τις κενώσεις. Αυτό είναι γενικά ακίνδυνο, αλλά ακόμα κι έτσι, ενημερώστε τον παιδίατρό σας.

5. Βήχας. Εάν το μωρό βήχει επίμονα ή αντιμετωπίζει προβλήματα συνήθως κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ένα υποκείμενο πρόβλημα στους πνεύμονες ή στο πεπτικό σύστημα.


Σχετικά Άρθρα