ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραδοσιακές θεραπείες με ένα ...παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φυτό;

19 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Το πιο γνωστό φυτό της εποχής αυτή, το γκι, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον πονοκέφαλο. Ή έτσι αναφέρουν ιστορικά έγγραφα αμφιβόλου προέλευσης...

Το γκι αναφέρεται από κάποιους και ως πιθανή αντικαρκινική θεραπεία αλλά έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι η προσθήκη εκχυλισμάτων γκι σε συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο δεν βελτίωσε την επιβίωση ή τα συμπτώματα των ασθενών. 

Μάλιστα η κατανάλωση ενός έως τριών καρπών ή ενός ή δύο φύλλων από γκι είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη δόση που απαιτείται για να προκληθεί θάνατος να παραμένει - ευτυχώς-  άγνωστη! 

Το εκχύλισμα και το ίδιο το φυτό πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από βρέφη και μικρά παιδιά τα οποία δηλητηριάζονται πολύ πιο εύκολα από τους έφηβους και τους ενήλικες. Εξάλλου οι καρποί του γκι μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε μικρά παιδιά και για το λόγο αυτό η παράδοση λέει να τα κρεμάμε ψηλά ώστε να μην έχουν εύκολη πρόσβαση τα παιδιά.

Πάντως όσοι επιμένουν να θεωρού το γκι - φάρμακο, ο τρόπος παρασκευής του είναι ο ελαφρώς βρασμός σε νερό και στη συνέχεια η κατανάλωση μερικών σταγόνων από το εκχύλισμα μέσα σε νερό μία φορά την ημέρα. δηλαδή και οι "υποστηρικτές" επιμένουν να καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα από το εκχύλισμά του καθώς αναγνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Αυτό άλλωστε είναι μία κοινή γνώση για όλα τα θεραπευτικά φυτά που σε μικρή ποσότητα μπορεί να κάνουν κάποιο καλό στον οργανισμό αλλά σε μεγάλη, μπορεί ακόμα και να μάς οδηγήσουν στο θάνατο.

Σχετικά Άρθρα