ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανδημία: Για να παραμείνουμε σε ύφεση χρειάζεται γνώση και προσοχή

03 Μαΐου 2022, 07:00

images

Η ψυχολογική μας κόπωση από την παρατεταμένη πανδημία έχει "χτυπήσει κόκκινο" και όλοι μας θα θέλαμε να ξυπνήσουμε μια μέρα με τον κορωνοϊό να αποτελεί 100% παρελθόν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό, και η απόσυρση των μέτρων που επιχειρούν οι κυβερνήσεις του κόσμου αποφασίστηκε λόγω καλοκαιριού, τριπλών εμβολιασμών αλλά και θεμάτων Οικονομίας και Εμπορίου. Το πιο φρόνιμο είναι λοιπόν να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή προσέχοντας την πολυκοσμία και χρησιμοποιώντας μάσκα σε κλειστούς χώρους με υπερβολικά πολύ κόσμο... 

Ο SARS-CoV-2  όσο τον πολεμάμε, τόσο μεταλλάσσεται όπως άλλωστε κάνουν οι ιοί της γρίπης και του απλού κρυολογήματος αλλά και άλλοι ιοί... Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι δύο νέα στελέχη κορωνοϊού που μάλλον είναι πιο μεταδοτικά ακόμη και από το «stealth Όμικρον», και που έχουν την ικανότητα να «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα που προκαλούν ο εμβολιασμός και η προηγούμενη νόσηση, έχουν φτάσει στις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έξαρση ενός νέου κύματος.

Όσοι έχουμε εμβολιαστεί και έχουμε περάσει και μόλυνση από την Όμικρον, μπορεί πολύ εύκολα να προσβληθούμε από τις νέες υποπαραλλαγές. Αυτό που είναι θετικό, είναι ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστούμε νοσηλεία. Αυτό αποτελεί μια κατάκτηση της Επιστήμης που ίσως δεν κατάφερε να μάς δώσει ένα εμβόλιο το οποίο θα μάς δημιουργήσει 100% ανοσία, αλλά κατάφερε να απομακρύνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει με τις ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν βρίσκονται στο σημείο που θα έπρεπε με μόνο το 66,2% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο και μόνο το 45,8% να έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με το CDC. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο. 

Το Fortune ανέφερε ότι και οι δύο παραλλαγές έχουν φτάσει ήδη στις ΗΠΑ, επικαλούμενο πολλούς ερευνητές με πρόσβαση στο GISAID, μια διεθνή ερευνητική βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις αλλαγές, οι οποίες παρατηρούνται στον SARS-CoV-2 και τον ιό της γρίπης. Το αρχικό δείγμα του BA.4 στις ΗΠΑ συλλέχθηκε στις 30 Μαρτίου, ενώ το BA.5 μια μέρα νωρίτερα, στις 29 Μαρτίου.


Σχετικά Άρθρα