ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδιά 4 ετών μαθαίνουν βασικές κινήσεις διάσωσης για έκτακτα ιατρικά περιστατικά

23 Μαΐου 2023, 07:00

images

Κορυφαίοι οργανισμοί υγείας προτρέπουν τα σχολεία και τους γονείς να διδάξουν στα μικρά παιδιά πρακτικές που σώζουν ζωές, όπως το πώς να καλούν το 112, να ξέρουν ποια είναι η διεύθυνσή τους και πώς να κάνουν στοιχειωδώς ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση).

«Αν και τα μικρά παιδιά δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν σωστές θωρακικές συμπιέσεις, μπορούν να μάθουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν εάν κάποιος καταρρεύσει ξαφνικά», αναφέρει η Δρ Comilla Sasson, μέλος της επιτροπής, γιατρός Επείγουσας Ιατρικής στο Κολοράντο και αντιπρόεδρος για την Επιστήμη της Υγείας στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας 4 ετών μπορούν να μάθουν τι είναι το 112 και πώς να το καλούν, καθώς και να γνωρίζουν τη διεύθυνση του σπιτιού τους, ώστε αυτός που τους απαντά στο τηλέφωνο να μπορεί να στείλει ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο σπίτι τους.

Περίπου το 70% έως 90% των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν πριν φτάσουν στα Επείγοντα, επειδή οι άνθρωποι γύρω τους δεν ξέρουν πάντα πώς να βοηθήσουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή ήταν, και συνεχίζει να είναι, η αδυναμία αναγνώρισης ότι κάποιος έπαθε καρδιακή ανακοπή, η ενεργοποίηση του 112 έγκαιρα, η έναρξη ΚΑΡΠΑ και η χρήση απινιδωτή το συντομότερο δυνατό», είπε η Sasson.

Ως μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών σχετικά με τις πρακτικές που σώζουν ζωές, «διδάξτε στα μικρά παιδιά πώς να αξιολογούν τη συνείδηση και την κανονική αναπνοή», αναφέρει η επιστημονική δήλωση.

Η Sasson είπε ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να ζητήσουν περισσότερες από 40 πολιτείες κάποιου είδους εκπαίδευση σχετικά με την καρδιακή ανακοπή και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ως προϋπόθεση αποφοίτησης για μαθητές γυμνασίου.

«Όμως, γνωρίζουμε ότι, όσο πιο συχνά έρχεται κάποιος σε επαφή με αυτές τις πληροφορίες, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις εκμάθησης υψηλής συχνότητας, τόσο πιο πιθανό θα είναι να ενεργήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι κανείς δεν είναι πολύ νέος ή πολύ μεγάλος για να μάθει για την ΚΑΡΠΑ, τους απινιδωτές και την καρδιακή ανακοπή», είπε η Sasson. 

«Πιστεύουμε ότι αυτή η δήλωση μπορεί να μας βοηθήσει να περιγράψουμε στους μαθητές, τους γονείς, τους δασκάλους, το προσωπικό και την ηγεσία, πόσο σημαντικά είναι τα παιδιά για τη διάσωση ζωών».





Σχετικά Άρθρα