ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Η ιλαρά σκότωσε το 2018 χιλιάδες παιδιά

09 Δεκεμβρίου 2019, 08:10

images

Η ιλαρά προσέβαλε το προηγούμενο έτος περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε στον θάνατο περί τα 140.000 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν παιδιά. Αυτό ανακοίνωσε η παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "εξοργιστική".

Μάλιστα η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί και όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους, «το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου».

Κι ενώ αυτά ήταν τα στοιχεία για το 2018, τα μέχρι τώρα για το τρέχον έτος (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) είναι ακόμα χειρότερα καθώς δείχνουν ότι πάμε σε τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

Οι ΗΠΑ μάλιστα έχουν αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης -η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Βρετανία- έπαψαν να θεωρούνται από τον ΠΟΥ «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση επιδημιών.

Σε παγκόσμια επίπεδο, το 2018 η ιλαρά έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, με τις πέντε αυτές χώρες να καταγράφουν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει δεν πάει καλά. Η ΠΟΥ και η Unicef ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται.

Η Χάιντι Λάρσον, διευθύντρια του Προγράμματος Εμπιστοσύνης στα Εμβόλια στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, εξηγεί ότι οι αριθμοί είναι «τρομακτικοί» σχολιάζοντας: «Κάποιες χώρες δυσκολεύονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό εξαιτίας σοβαρών επιδημιών, για πολλούς είναι πολύ αργά».

Η ιλαρά είναι μία από τις πλέον μεταδοτικές ασθένειες, περισσότερο και από τον Ebola, τη φυματίωση και τη γρίπη. Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στον αέρα ή σε επιφάνειες για πολλές ώρες και το γεγονός ότι στον αναπτυγμένο κόσμο το ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί καθώς κάποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς στα παιδιά τους λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, είναι ολέθριο.

Κι όλα αυτά ενώ τελευταία επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ιλαρά όχι μόνο απειλεί τη ζωή όσων προσβληθούν, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση ή κώφωση, ακόμα και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε βαθμό που τους αφήνει ευάλωτους σε επικίνδυνες ασθένειες επί χρόνια.

ΠΗΓΗ

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO)

Σχετικά Άρθρα