ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

14 September 2019, 10:00

images

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

Οι εθνικοί σύλλογοι του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, με σκοπό να τονίσουν τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην καθημερινότητα.

Μην ξεχνάμε ότι η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει πρώτες βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή ακόμα και να σώσει μια ζωή.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης από αυτούς και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει μαθήματα πρώτων βοηθειών προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Τα μαθήματα γίνονται σε ολιγομελείς ομάδες και δίνουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση.

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που ονομάζεται χάριν συντομίας Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί ανθρωπιστικό κίνημα και περιλαμβάνει σήμερα ένα πλήθος οργανώσεων με κοινούς σκοπούς.

Το απαρτίζουν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και 188 Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Η παλαιότερη οργάνωση στους κόλπους του κινήματος είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία ιδρύθηκε το 1863 ως ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση από πέντε επιφανείς πολίτες της Γενεύης την οποία ίδρυσε ο Ερρίκος Ντυνάν.

Η αρχική της ονομασία ήταν «Διεθνής Επιτροπή για την ανακούφιση των τραυματιών» και έλαβε το σημερινό της όνομα το 1876.

Πρώτες βοήθειες είναι η βοήθεια που δίνεται σε κάθε πρόσωπο που υφίσταται μια ξαφνική αρρώστια ή έναν τραυματισμό, με φροντίδα που παρέχεται για την διατήρηση της ζωής, την πρόληψη της κατάστασης από την επιδείνωση, ή / και την ανάρρωση.

Περιλαμβάνει την αρχική παρέμβαση σε σοβαρή κατάσταση πριν από την επαγγελματική ιατρική βοήθεια όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, όπως για παράδειγμα η εκτέλεση ΚΑΡΠΑ (μαλάξεις στην καρδιά και φύσημα αέρα μέσα στο στόμα) περιμένοντας ένα ασθενοφόρο, καθώς και την πλήρη επεξεργασία των μικρής σημασίας καταστάσεις, όπως η εφαρμογή γάζας σε μια πληγή.

Οι πρώτες βοήθειες πραγματοποιούνται γενικά από κάποιον που έχει στοιχειωδώς εκπαιδευτεί.

ΠΗΓΗ: ICRC

Σχετικά Άρθρα