ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Θεραπείες για τον έλεγχο της νόσου

11 Απριλίου 2022, 06:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον καθιερώθηκε για να ενημερώσει τους πάσχοντες σχετικά με την ασθένεια και για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να γιατρεύει εντελώς τη νόσο Πάρκινσον, η επιστήμη προχώρησε σε κάποιες ορισμένες θεραπείες και φάρμακα τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της νόσου.

Εντούτοις, υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον και κάθε άτομο μπορεί να τα βιώσει διαφορετικά.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: τρόμο, ακαμψία, επιβράδυνση της κίνησης, ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης, προβλήματα ύπνου, πόνος, προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τη σελίδα parkinsons.org.uk, υπάρχουν τρεις τύποι θεραπειών που μπορεί να ακολουθήσει το άτομο που πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον.

Η πρώτη θεραπεία αφορά τη φυσιοθεραπεία. Εφόσον τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν προβλήματα με τις καθημερινές κινήσεις, όπως το περπάτημα ή το να σηκωθούν από την καρέκλα ή το κρεβάτι, ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει πώς η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση και θα μπορέσει να βοηθήσει τον ασθενή να διατηρήσει τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης, καλή στάση και ισορροπία.

Η δεύτερη θεραπεία αφορά τη λογοθεραπεία. Καθώς μερικοί άνθρωποι με Πάρκινσον έχουν προβλήματα με την ομιλία και την επικοινωνία τους, η λογοθεραπεία θα βοηθήσει στα προβλήματα επικοινωνίας. Για παράδειγμα, εκφράζοντας τις σκέψεις με λέξεις, μεταδίδοντας τις ιδέες σε άλλους και κατανοώντας τι λένε οι άλλοι.

Η τρίτη θεραπεία αφορά την εργοθεραπεία. Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να συνεχίσουν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες όταν είναι δύσκολο να το κάνουν. Δηλαδή, μπορεί να δείξει διαφορετικούς τρόπους για να κάνουν μια δύσκολη εργασία εύκολα ή να δώσει συμβουλές σχετικά με τη χρήση στρατηγικών, τεχνικές, gadget ή εξοπλισμό και νέα τεχνολογίες.

Φαρμακευτική θεραπεία

Εκτός από τα παραπάνω, για τον έλεγχο της νόσου Πάρκινσον έχουν εγκριθεί διάφορα φάρμακα. Σύμφωνα με το thesocialmedwork.com, τα φάρμακα αυτά έχουν ως εξής:

Το Nuplazid (pimavanserin) που είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για τη θεραπεία ψευδαισθήσεων και ψευδαισθήσεων που σχετίζονται με ψύχωση της νόσου του Πάρκινσον.

Ακόμη, το Ongentys (opicapone) είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. Χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν διακυμάνσεις στον έλεγχο της κατάστασής τους.

Επίσης, το Nourianz/Nouriast (istradefylline) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επεισοδίων "off" σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Τα επεισόδια "off" στη νόσο του Πάρκινσον οδηγούν σε αύξηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, όπως τρόμος και δυσκολία στο περπάτημα, και προκύπτει από χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης μεταξύ των δόσεων καρμπιντόπα/levodopa και μπορούν να είναι απρόβλεπτες και να εμφανίζονται συχνότερα με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το Inbrija (levodopa) είναι ένα αρωματικό αμινοξύ που ενδείκνυται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια περιόδων «off» (φορές που ο ασθενής δυσκολεύεται περισσότερο να κινηθεί) που συμβαίνουν ενώ ο ασθενής λαμβάνει τη συνήθη θεραπεία ενός συνδυασμού καρβιδόπας και levodopa.

Στατιστικά στοιχεία για τη νόσο Πάρκινσον

Σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Η νόσος αυτή είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να μεγεθύνεται καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό.

Η οικονομική επίπτωση της νόσου είναι τεράστια καθώς το ετήσιο ευρωπαϊκό κόστος υπολογίζεται σε €13,9 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, η νόσος του Πάρκινσον είναι απλά μία από τις πολλές νευροεκφυλιστικές διαταραχές, οι οποίες θα ξεπεράσουν τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να υπάρξουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά, σταματούν ή αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας.

Σχετικά Άρθρα