ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς και Παγκόσμια Ημέρα ΣκΠ

25 Μαΐου 2022, 09:00

images

Δύο πολύ σημαντικές παγκόσμιες ημέρες γιορτάζονται σήμερα στην ιατρική κοινότητα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση. Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς, του οργάνου στη βάση του λαιμού μας που καθορίζει δεκάδες λειτουργίες, και η παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, της νευροεκφυλιστικής νόσου με τα πολλά πρόσωπα και τα εκατομμύρια κρούσματα. Πρόκειται για ιατρικά θέματα μέγιστης σημασίας που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες παγκοσμίως και αφορούν εκατομμύρια ασθενείς.

Θυρεοειδής αδένας


Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Επιτελεί το έργο της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος. Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων και συστημάτων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, συνηθέστερα υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, με σοβαρότερο τον καρκίνο. Σημαντικό είναι ότι έως και το 60% των πασχόντων από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν μέχρι να εμφανίσουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Κι όλα αυτά θα μπορούσαν να προληφθούν αν μία φορά το έτος κάναμε όλοι μια εξέταση αίματος που θα μετρούσε τις ορμόνες T3, T4 και TSH.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι συχνότερες στις γυναίκες παρά στους άντρες. Εκτιμάται ότι μια γυναίκα είναι πέντε έως οκτώ φορές πιθανότερο να εκδηλώσει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς σε σύγκριση με έναν άντρα.

Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας


Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα "καλύμματα" των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, για το λόγο αυτό αν κάποιος έχει θαμπή όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αυτή ή άλλη πάθηση. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η νόσος εμφανίζεται με διάφορες μορφές:

Υποτροπιάζουσα ή διαλείπουσα μορφή: Αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νόσου. Η εκδήλωσή της ακολουθείται από διάσπαρτα νευρολογικά συμπτώματα, με διαστήματα ακραίων υποτροπών και διαστήματα σχεδόν πλήρους ύφεσης.

Προϊούσα υποτροπιάζουσα: Ο ασθενής εμφανίζει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου, τα οποία αρχικά φαίνεται ότι αφορούν μία μεμονωμένη νευρολογική πάθηση. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η διάγνωση είναι θετική ως κλινικά βέβαια ΣκΠ, μετά από λίγο καιρό. Οι ασθενείς με προϊούσα υποτροπιάζουσα σκλήρυνση δεν ξεπερνούν το 5%. Έχουν καλή πρόγνωση με λίγα επεισόδια έξαρσης.

Δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή: Αφορά τους ασθενείς με ήδη υπάρχουσα υποτροπιάζουσα που με τα χρόνια επιδεινώνεται η νευρολογική τους εικόνα.

Πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή: Η μορφή αυτή αφορά περίπου το 15% των περιστατικών. Αρχικά έχει αργή επιδείνωση των συμπτωμάτων, χωρίς την εμφάνιση εξάρσεων. Τα συχνότερα συμπτώματα αφορούν αδυναμία και δυσκαμψία στα πόδια.

Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα στη νόσο με όλο και περισσότερους ασθενείς να διατηρούν καλή κινητικότητα και επίπεδο ζωής. Μάλιστα το 85% περίπου όλων των μορφών της νόσου είναι διαχειρίσιμο, καθώς σήμερα υπάρχουν 16 εξειδικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις τυπικές μορφές της, ενώ όσον αφορά στο 10%-15% των πλέον δύσκολων μορφών της, οι θεραπευτικές προσπάθειες στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης.




Σχετικά Άρθρα