ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: Αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα

12 Νοεμβρίου 2023, 08:00

images

Η όλο και επιδεινούμενη κατάσταση με τα κρούσματα πνευμονίας παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ βρεφών και παιδιών, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση διεθνών οργανισμών που προσανατολίζονται στην ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, ξεκίνησε να γιορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου 2009.

Πνευμονία είναι η λοίμωξη στους πνεύμονες που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή μύκητες. Διαιρείται σε εξωνοσοκομειακή ή πνευμονία της κοινότητας, όπου ο ασθενής αποκτά την πνευμονία στο σπίτι του ή εισάγεται στο νοσοκομείο έχοντας εκδηλώσει πνευμονία. Και σε νοσοκομειακή, όπου ο ασθενής προσβάλλεται από πνευμονία μέσα στο νοσοκομείο που εκδηλώνεται 48 με 72 ώρες τουλάχιστον μετά την εισαγωγή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στo 25% με 50% των περιπτώσεων, δεν ανευρίσκεται το παθογόνο αίτιο. Ένα από τα συχνότερα μικρόβια που ενοχοποιείται για την πνευμονία, είναι ο πνευμονιόκοκκος (για τον οποίο υπάρχει εμβόλιο το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι οι άνω των 60 ετών) και ακολουθούν άλλα μικρόβια όπως το μυκόπλασμα, η Legionella,τα χλαμύδια και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι ιοί.

Οι τρόποι μετάδοσης εξαρτώνται από την αιτία πρόκλησή της. Οι ιογενείς πνευμονίες μεταδίδονται πιο εύκολα από τις μικροβιακές αερογενώς με εισπνοή σταγονιδίων, με συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους και από μολυσμένες επιφάνειες.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου αφορούν ηλικία > 65 ετών και υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, ο αλκοολισμός, η χρόνια πνευμονοπάθεια, η ανοσοκαταστολή, και οι νεοπλασίες.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο πάσχων είναι ταχύπνοια, συστολική πίεση <90mmHg ή διαστολική πίεση <60mmHg, πτώση επιπέδου συνείδησης και πυρετός >38,3 Κελσίου.

H θεραπεία στηρίζεται κυρίως στη χορήγηση αντιβιοτικών, με την αγωγή να είναι σημαντικό να αρχίσει το συντομότερο δυνατό από τη διάγνωση και μάλιστα με το κατάλληλο φάρμακο στη σωστή  δοσολογία. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το παθογόνο αίτιο. Τα τελευταία 3 χρόνια, πολλά περιστατικά σοβαρής πνευμονίας έχουν προκληθεί από τον SARS-CoV-2.

Σχετικά Άρθρα