ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

28 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας  με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Η ηπατίτιδα δημιουργείται όταν το ήπαρ (συκώτι) προσβληθεί από ιούς ή υποστεί βλάβη από άλλα αίτια (για παράδειγμα υπερκατανάλωση αλκοόλ) και αναπτυχθεί φλεγμονή και νέκρωση. Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας B και C και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο.

Οι γνωστοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα είναι 5: Η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, η ηπατίτιδα D και η ηπατίτιδα Ε. Υπάρχουν και άλλοι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα, όπως ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Οι ιογενείς ηπατίτιδες B και C είναι αυτές που προσβάλουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απαιτούν εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από τους ιούς ηπατίτιδας B, C και D και αναπτύσσεται σε ασθενείς το αμυντικό σύστημα των οποίων δεν καταφέρνει να αποβάλλει τον ιό.  Αρκετοί ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα A, B και C, μπορεί να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα. Όταν όμως αυτά εμφανίζονται, παραπέμπουν περισσότερο σε γρίπη: πυρετός, αδυναμία, κόπωση, ναυτία, μειωμένη όρεξη και σπανιότερα σκούρο χρώμα στα ούρα, ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα και κιτρίνισμα της επιδερμίδας και των ματιών.

Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, χωρίς χρήση προφυλακτικού, με άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό, με την κοινή χρήση συριγγών ή άλλων εργαλείων, από μολυσμένη μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό, με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα κλπ), με μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του (εξαιρετικά σπάνια πια λόγω του συστηματικού ελέγχου στις αιμοδοσίες).

Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται κυρίως με την παρεντερική επαφή, δηλαδή με επαφή του ατόμου με μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος. Πιο σπάνια με τη σεξουαλική επαφή ή από μητέρα σε παιδί.

Όποιος θέλει να εξεταστεί για ηπατίτιδα Β, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό. Υπάρχουν πολλές ειδικές εξετάσεις που δείχνουν εάν νοσεί κάποιος όπως π.χ. το αυστραλιανό αντιγόνο HΒsAg. Επίσης οι εν λόγω εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν και το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα (οξεία ή χρόνια, απλός φορέας κλπ).

Η διάγνωση της ηπατίτιδας C στηρίζεται αρχικά στην απλή ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού της ηπατίτιδας C (anti-HCV). Η μη ανίχνευση τέτοιων αντισωμάτων αποκλείει πρακτικά την παρουσία ηπατίτιδας C, εκτός από την αρχική περίοδο της οξείας λοίμωξης (οπότε δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί τα αντισώματα) και από ανοσοκατασταλμένους ή αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς (οι οποίοι συχνά δεν αναπτύσσουν ποτέ αντισώματα).

Εξάλλου, τα εμβόλια της ηπατίτιδας δεν εξασφαλίζουν ανοσία εφ’ όρου ζωής. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η επανάληψη τους, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα εμβόλια για τις ηπατίτιδες C, D και E.

Σχετικά Άρθρα