ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Μαστού

25 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, ενώ η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες με 5.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα η συχνότητά αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών ενώ είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν γενικά παραδεκτές συμβουλές πρόληψης, όπως είναι η αποχή από το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η τεκνοποίηση και ο θηλασμός σε νεαρή ηλικία, η αποφυγή λήψης ορμονών κλπ, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μία σίγουρη οδός αποφυγής του καρκίνου αυτού, ο οποίος άλλωστε έχει πολλά "πρόσωπα". Πάντως, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Για το λόγο αυτό, στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνει τον πρώτο της έλεγχο με μαστογραφία η οποία ονομάζεται "μαστογραφία αναφοράς" και αποτελεί στο εξής το σταθερό σημείο σύγκρισης με κάθε μελλοντική μαστογραφία της γυναίκας.

Αλλά από την ηλικία των 40 ετών και άνω, θα πρέπει κάθε γυναίκα να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά το χρόνο.

Διαφορετική κατηγορία είναι οι γυναίκες με κληρονομικότητα, στις οποίες ο έλεγχος του μαστού μπορεί να γίνει και με μαγνητική μαστογραφία εφόσον το κρίνει ο γιατρός τους από την ηλικία των 30 ετών και μετά.

Σημαντικό επίσης, είναι η γυναίκα να κάνει αυτοψηλάφιση στους μαστούς της κάθε μήνα μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως, οπότε έχει υποχωρήσει το οίδημα, και να οδηγείται σε χειρουργό για περαιτέρω έλεγχο με κάθε ψηλαφητό εύρημα. Τα συχνότερα ευρήματα είναι καλοήθη, όπως οι απλές κύστεις, τα ινοαδενώματα, τα θηλώματα και οι φυλλοειδείς όγκοι. Αλλά αυτό πρέπει να το πιστοποιήσει ειδικός γιατρός και απεικονιστικές εξετάσεις. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι καρκίνο μαστού παρουσιάζει και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανδρών.


Σχετικά Άρθρα