ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

16 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

H Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς #worldrestartaheart γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου και είναι μία ελάχιστα γνωστή παγκόσμια ημέρα υγείας επειδή επικρατεί η άποψη ότι αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες...

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής, στοχεύει ωστόσο στην πληροφόρηση, την εκπαίδευση αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εξέχουσα σημασία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) αλλά και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (CPR/AED), για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Τη μέθοδο θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζουν δάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων, στρατιωτικοί, ιερείς, εργαζόμενοι σε εργοτάξια, εργοστάσια και δημόσιες υπηρεσίες και γενικά κάθε πολίτης που θα μπορούσε με τη στοιχειώδη αυτή τεχνική να σώσει μία ανθρώπινη ζωή μέχρι να φτάσουν οι διασώστες με το ασθενοφόρο και να αναλάβουν. Οι μελέτες μάλιστα αναφέρουν ότι αυξάνει 3 φορές την πιθανότητα επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής.

Η εκμάθηση είναι δυνατή σε όλους, αρκεί να έχουν ψυχραιμία και μία τουλάχιστον μέτρια φυσική κατάσταση για να αντέξουν να κάνουν μαλάξεις στο στέρνο του ανθρώπου που έχει ανάγκη με την ένταση που υπάρχει ανάγκη να έχουν και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.

Εξάλλου, σημαντική είναι η εκμάθηση της χρήσης των εξωτερικών απινιδωτών που υπάρχουν σε γήπεδα και άλλα σημεία αλλά δεν έχουν καμία αξία αν δεν ξέρει κανείς να τους ανοίξει, να τοποθετήσει τα πατσ και τα ηλεκτρόδια στα σωστά σημεία του σώματος του ασθενούς και τελικά να του σώσει την ζωή.

Ακολουθούν μερικά κατατοπιστικά σκίτσα φωτογραφίες και η προτροπή όλων των πολιτών να αναζητήσουν κατάλληλες δομές για να μάθουν ΚΑΡΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι κάνουμε 30 γρήγορες, με ρυθμό και δύναμη μαλάξεις στο κέντρο του στέρνου (όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία) και 2 βαθιές εκπνοές μέσα στο στόμα του ασθενούς κρατώντας κλειστή τη μύτη του (όπως φαίνεται στο σκίτσο στο τέλος). Και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να αναπνεύσει μόνος του ή να φτάσει βοήθεια.



Σχετικά Άρθρα