ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας

03 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος προειδοποιεί: «Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι' αυτό!»... Το βασικό για το οποίο κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί, είναι ότι αν το άτομο δεν ακούει καλά, απομονώνεται από τους οικείους και τους φίλους του, πέφτει σε κατάθλιψη και οδηγείται σε άνοια...

Η μείωση της ακοής καθώς το άτομο ξεπερνά τα 50-60 έτη ονομάζεται πρεσβυακουσία. Όπως μάς εξηγεί ο Ο Δρ Νικόλαος Μαρουδιάς, χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, διδάκτωρ Ακοολογίας και Νευρο-ωτολογίας με μετεκπαίδευση στο UCL στο Λονδίνο που εργάζεται στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, "τα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί καταστρέφονται και μειώνονται σε αριθμό καθώς περνούν τα χρόνια. Στα αρχικά στάδια καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή μάς ενοχλούν οι πολύ έντονοι θόρυβοι καθώς από ένα όριο και πάνω, το αυτί δεν αντέχει πια. Η πρεσβυακουσία αντιμετωπίζεται με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Το άτομο μπορεί να πάρει βιταμίνες που ενισχύουν την ακοή και να χρησιμοποιήσει ακουστικό βαρηκοΐας. Αν δεν τα βάλει νωρίς, τότε δεν θα τον βοηθούν ούτε τα ακουστικά στο τέλος".

Προβλήματα ακοής όμως υπάρχουν και στους νεότερους…

"Έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στην πρώτη είναι οι βλάβες στο μέσω ους: Ωτοσκλήρυνση η οποία θεραπεύεται είτε με εγχείρηση, είτε με ακουστικό, και επίσης διάτρηση τυμπάνου και τις επιθετικές ωτίτιδες. Όλα τα παραπάνω θεραπεύονται με χειρουργείο.

Δεύτερη κατηγορία είναι οι νευροαισθητήριες ή στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο", αναφέρει ο ειδικός γιατρός.

Ο Δρ Μαρουδιάς επισημαίνει ότι "δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να βάλουμε νωρίς ακουστικά! Υπάρχει επίσης φαρμακευτική αγωγή με βιταμίνες και άλλα σκευάσματα να ενισχύσουμε την αιμάτωση στο λαβύρινθο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν ένας άνθρωπος ακούει μόνο από το ένα αυτί, με τον καιρό καταργείται η στερεοφωνική αίσθηση του ήχου. Μιλάς από την κουζίνα, σε ψάχνει στο υπνοδωμάτιο. Το ίδιο και στο δρόμο όπου ακούει τον ήχο αλλά δεν ξέρει από που έρχεται και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Εξάλλου "η μονόπλευρη βαρηκοΐα χρειάζεται οπωσδήποτε μία μαγνητική εγκεφάλου διότι μπορεί να έχει ο ασθενής ακουστικό νευρίνωμα. Πρόκειται για καλοήθη αλλά εξαιρετικά δύσκολα εξαιρέσιμο όγκο. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως δεν χρειάζεται να κάνουμε πια μεγάλα χειρουργεία καθώς συρρικνώνεται με γ -knife".

Σχετικά Άρθρα