ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια έξαρση με χιλιάδες νέα κρούσματα: Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα

17 September 2020, 07:00

images

Χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, με αρκετές μάλιστα από αυτές να κάνουν  αρνητικά ρεκόρ. Το γεγονός έχει θορυβήσει τους αξιωματούχους του ΠΟΥ που προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έλευση του χειμώνα. Την ίδια ώρα, εννέα φαρμακευτικές εταιρίες προχώρησαν σε ιστορική κοινή διακήρυξη.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε ανησυχητικούς ρυθμούς σε ορισμένα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, λίγους μήνες πριν από την περίοδο της εποχικής γρίπης, κατά τους χειμερινούς μήνες. «Αρχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις σε ορισμένες χώρες», τόνισε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια μετάδοσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στην περίοδο της εποχικής γρίπης», προσέθεσε. Επιπλέον, η βαν Κέρκοβ επισήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15-49 ετών με Covid-19 αυξάνονται σε αρκετές χώρες.

Και ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνέστησε στους πολίτες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid-19, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. 

Covid free πτήσεις από την Alitalia

Το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης και το Λινάτε του Μιλάνου θα προσφέρουν γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό στους επιβάτες που θα αναχωρούν με συγκεκριμένες καθημερινές πτήσεις μεταξύ των δύο ιταλικών πόλεων με το εγχείρημα να ξεκινάει από σήμερα. Οι επιβάτες θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στην πτήση αν έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ για τον κορωνοϊό, είτε επωφελούμενοι από τα δωρεάν τεστ που προσφέρονται στο αεροδρόμιο και δίνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά, είτε επιδεικνύοντας επίσημο αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ στο οποίο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός των προηγούμενων 72 ωρών. Το πειραματικό αυτό σχέδιο θα αφορά δύο από τις επτά καθημερινές πτήσεις της Alitalia μεταξύ των δύο πόλεων, από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 16 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της βιομηχανίας των αερομεταφορών που επλήγη σημαντικά από την πανδημία.

Το Φιουμιτσίνο ήδη προσφέρει γρήγορα τεστ σε επιβάτες που φθάνουν από την Κροατία, την Ελλάδα, την Μάλτα και την Ισπανία και οι αρχές του αεροδρομίου δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επεκτείνουν την πραγματοποίηση των τεστ σε επιβάτες από πτήσεις προς και από άλλους προορισμούς, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η είδηση αυτή συμπίπτει με μια μεγάλη διεθνή διάκριση για το Φιουμιτσίνο, γνωστό και ως αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο έλαβε αξιολόγηση πέντε αστέρων για την αποτελεσματική ανταπόκρισή του στην υγειονομική κρίση. Τον Αύγουστο, το Φιουμιτσίνο, μαζί με το μικρότερα αεροδρόμιο της Ρώμης, το Τσαμπίνο, έγιναν τα πρώτα αεροδρόμια στην ΕΕ που έλαβαν Υγειονομική Διαπίστευση Αεροδρομίων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες ενώνουν δυνάμεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Inc., Albert Bourla και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline plc, Johnson & Johnson, Merck (γνωστής ως MSD εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά), Moderna Inc., Novavax Inc. και Sanofi ανακοίνωσαν την υπογραφή ιστορικής δέσμευσης, που απηχεί την κοινή υπόσχεσή τους για την προάσπιση της ακεραιότητας της επιστημονικής διαδικασίας στο πλαίσιο δυνητικής υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης και λήψης εγκρίσεων από κανονιστικές αρχές ανά τον κόσμο για τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Οι εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι συνυπέγραψαν την ακόλουθη δέσμευση: "Οι κάτωθι υπογράφουσες βιοφαρμακευτικές εταιρείες επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφή τη διαρκή δέσμευσή μας για την ανάπτυξη και δοκιμή δυνητικών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα πάντα με υψηλά πρότυπα δεοντολογίας και ορθές επιστημονικές αρχές.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε δυνητικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, αξιολογείται και προσδιορίζεται από ειδικούς κανονιστικούς φορείς ανά τον κόσμο, όπως είναι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA). Ο FDA έχει καταρτίσει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, καθώς και σαφή κριτήρια για τη δυνητική χορήγηση άδειας ή έγκρισης των εν λόγω εμβολίων στις Η.Π.Α. Οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα κριτήρια του FDA βασίζονται στις επιστημονικές και ιατρικές αρχές, που απαιτούνται για τη σαφή κατάδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των δυνητικών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Ειδικότερα, ο οργανισμός απαιτεί τα επιστημονικά δεδομένα για τη χορήγηση έγκρισης από κανονιστική αρχή να προέρχονται από μεγάλης κλίμακας, υψηλής ποιότητας κλινικές μελέτες, που είναι τυχαιοποιημένες και μονά τυφλές, εν αναμονή των κατάλληλα σχεδιασμένων μελετών με σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων από ετερογενείς πληθυσμούς.

Τηρώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών κανονιστικών αρχών, όπως ο FDA, σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, ενεργώντας βάσει των υφισταμένων προτύπων και πρακτικών και λειτουργώντας προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, δεσμευόμαστε:

-Να θέτουμε πάντα την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητά μας.

-Να συνεχίσουμε να τηρούμε υψηλά επιστημονικά και δεοντολογικά πρότυπα ως προς τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών και την αυστηρότητα των διαδικασιών παρασκευής.

-Να υποβάλλουμε αιτήσεις χορήγησης έγκρισης ή άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης μόνο μετά την κατάδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας μέσω κλινικής μελέτης φάσης 3, που είναι σχεδιασμένη και διεξάγεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληροί τα κριτήρια των ειδικών κανονιστικών αρχών, όπως ο FDA.

-Να εργαζόμαστε για τη διασφάλιση επαρκούς αποθέματος και εύρους επιλογών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, που είναι κατάλληλα για πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιστεύουμε ότι η παρούσα δέσμευση θα συμβάλει στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού στην αυστηρή επιστημονική και κανονιστική διαδικασία μέσω της οποίας αξιολογούνται και ενδέχεται, τελικά, να λάβουν έγκριση τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19".

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα