ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι στην υποτίμηση της πυκνότητας του μαστού ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο

27 Ιανουαρίου 2023, 07:00

images

Ο πυκνός ιστός του μαστού έχει συσχετιστεί με έως και 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει ότι λίγες γυναίκες θεωρούν την πυκνότητα του μαστού ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Ο πυκνός ιστός του μαστού είναι ένα φυσιολογικό και κοινό εύρημα που υπάρχει στις μισές γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συμμετείχαν 1.858 γυναίκες ηλικίας 40 έως 76 ετών από το 2019 έως το 2020 που ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε μαστογραφία, δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού και είχαν ακούσει για την πυκνότητα του μαστού.

Ζητήθηκε από τις γυναίκες αυτές να συγκρίνουν τον κίνδυνο πυκνότητας του μαστού με 5 άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού: να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, να πίνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, να μην έχουν αποκτήσει παιδιά και να έχει προηγηθεί βιοψία μαστού.

«Σε σύγκριση με άλλους πιο γνωστούς κινδύνους καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονταν την πυκνότητα του μαστού ως σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε η Laura Beidler, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice.

Για παράδειγμα, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο πυκνός ιστός του μαστού σχετίζεται με 1,2 έως 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τον 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο που σχετίζεται με την ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού – αλλά το 93% των γυναικών δήλωσε ότι θεωρούσε την πυκνότητα μαστού ως πιο ασήμαντο κίνδυνο.

Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από 61 συμμετέχουσες που ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για την πυκνότητα του μαστού τους και ρώτησαν τι πιστεύουν ότι συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού και πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες σημείωσαν σωστά ότι η πυκνότητα του μαστού θα μπορούσε να κρύψει τους όγκους στις μαστογραφίες, λίγες γυναίκες θεώρησαν ότι η πυκνότητα του μαστού θα μπορούσε να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Τέλος, περίπου το 1/3 των γυναικών πίστευαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιεινού, ενεργού τρόπου ζωής και της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης αλκοόλ.


Σχετικά Άρθρα