ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θωρακίζουμε τον οργανισμό από τους ιούς γρίπης

01 Νοεμβρίου 2019, 07:19

images

Η απόλυτη προστασία από τους ιούς της γρίπης είναι ο εποχικός εμβολιασμός που γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, όσοι δεν ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου δεν εμβολιαζόμαστε, αλλά και όσοι κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, αξίζει να ακολουθούμε βασικές οδηγίες ενδυνάμωσης του οργανισμού έναντι των ιώσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η συστηματική άσκηση, η ξεκούραση και η σωστή διατροφή.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ανοσοποιητική δραστηριότητα είναι η σωστή πρόσληψη θερμίδων, μας εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Όπως επισημαίνει, άνθρωποι που υποφέρουν από υποθρεψία (αυτοί, δηλαδή, που ακολουθούν διαιτολόγιο με κάτω από 1.100 θερμίδες την ημέρα με σκοπό το αδυνάτισμα) παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων.

Ομοίως, πρόβλημα έχουν και αυτοί που βρίσκονται στον αντίθετο πόλο των διατροφικών συνηθειών, τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία και τρώνε καθημερινά υπερβολικά πολλές θερμίδες.

Αυτοί κινδυνεύουν επίσης να κολλήσουν ιούς της γρίπης σε μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτητα από τον υπόλοιπο πληθυσμό ενώ καταλήγουν και πιο συχνά σε Μονάδες Εντατικής με επιπλοκές της γρίπης.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, καταπονεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο.

Βέβαια, εκτός από την ποσότητα, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των λιπαρών οξέων που καταναλώνουμε καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης βοηθούν αντί να κάνουν κακό.

Βιταμίνες που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μάχη ενάντια στις ιώσεις και τη γρίπη είναι οι βιταμίνες C, E και β-καροτένιο, αλλά και ανόργανα στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος περιλαμβάνονται σε διάφορους καρπούς. Σε συνδυασμό, όμως, με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (πχ ξηροί καρποί) εντοπίζουμε όλα αυτά τα πολύτιμα - για τον οργανισμό - ιχνοστοιχεία στο σουσάμι και φυσικά, στο ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι)!

Ως εκ τούτου, οι ωφέλιμες τροφές όπως είναι το ταχίνι, τα φρούτα, και τα λαχανικά, και ο επαρκής αριθμός θερμίδων χωρίς να τρώμε υπερβολικά, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και ξεκούραση χαρίζουν δυνάμεις στον οργανισμό έναντι της γρίπης.

Σχετικά Άρθρα